Vöröslencse krémleves fûszeres olajjal (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017-11-06

sponsored links

Ezt a receptet Ágitól tanultam, a Nar Gourmet blog szerzõjétõl, aki a török konyha szerelmese. Nyáron hívott meg Ági egy török vegán fõzõtanfolyamra, ahol finomabbnál finomabb vegán török ételeket készítettünk. Ez a vöröslencse leves akkor is jól esett (nem volt nagyon meleg szerencsére), de most a hideg idõben még inkább aktuális, hogy egy ilyennel melegítsük fel magunkat, a testünket és a lelkünket is.

Végtelenül egyszerû recept, néhány hozzávalóval. A levest a végén fûszeres olajjal érdemes meglocsolni és pár csepp citromlevet csepegtetni rá, ez teszi fel az i-re a pontot. Kiváló hétköznapi vacsora egy fárasztó nap végén, amikor valami gyorsan elkészíthetõ finomságra vágyunk. Fõzzétek meg a héten!

Vöröslencse krémleves fûszeres olajjal (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
 
Elõkészítési idõ
Fõzési idõ
Teljes idõ
 
Török konyha egyik ikonikus, egyszerû, hétköznapi fogása. Testet, lelket melengetõ vöröslencse leves.
Szerzõ:
Recept típusa: leves, ebéd, vacsora
Konyha: vegán, gluténmentes
Adag/mennyiség: 4 fõre
Hozzávalók
  • 250 g vöröslencse, megmosva, lecsöpögtetve
  • 200 g burgonya, meghámozva, kisebb kockákra vágva
  • 2 db sárgarépa, meghámozva, felszeletelve
  • 1 fej vöröshagyma, meghámozva, felaprítva
  • 2 szál szárzeller, felszeletelve
  • ½ evõkanál kurkuma
  • ½ teáskanál só
  • kb. 1 és ½ liter víz
  • 6 evõkanál olívaolaj
  • ½ evõkanál chili pehely
  • citrom
Elkészítés
  1. Tegyük egy lábasba a vöröslencsét, öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a zöldségeket, majd sózzuk és kezdjük el fõzni. Ha felforrt, kanállal szedjük le a habot a tetejérõl.
  2. Amikor a vöröslencse és a zöldségek is megpuhultak, botmixerrel pürésítsük. Ha túl sûrûnek találjuk, hígítsuk egy kevés vízzel.
  3. Alacsony lángon melegítsük tovább és adjuk hozzá a kurkumát. Fõzzük további 5 percig és zárjuk el alatta a gázt.
  4. Egy kis serpenyõben alacsony lángon melegítsük meg az olívaolajat, adjuk hozzá a chili pelyhet. Keverjük át és vegyük le a tûzhelyrõl.
  5. Tálaljuk a meleg levest a chilis olajjal meglocsolva és facsarjunk rá egy kevés citromlevet.
3.5.3226


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2017/11/vorosle...

sponsored links

Keres?s