Vöröslencse krémleves fûszeres olajjal (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
sponsored links
Ezt a receptet Ágitól tanultam, a Nar Gourmet blog szerzõjétõl, aki a török konyha szerelmese. Nyáron hívott meg Ági egy török vegán fõzõtanfolyamra, ahol finomabbnál finomabb vegán török ételeket készítettünk. Ez a vöröslencse leves akkor is jól esett (nem volt nagyon meleg szerencsére), de most a hideg idõben még inkább aktuális, hogy egy ilyennel melegítsük fel magunkat, a testünket és a lelkünket is.
Végtelenül egyszerû recept, néhány hozzávalóval. A levest a végén fûszeres olajjal érdemes meglocsolni és pár csepp citromlevet csepegtetni rá, ez teszi fel az i-re a pontot. Kiváló hétköznapi vacsora egy fárasztó nap végén, amikor valami gyorsan elkészíthetõ finomságra vágyunk. Fõzzétek meg a héten!
Vöröslencse krémleves fûszeres olajjal (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
Elõkészítési idõ
Fõzési idõ
Teljes idõ
Török konyha egyik ikonikus, egyszerû, hétköznapi fogása. Testet, lelket melengetõ vöröslencse leves.
Szerzõ: Zizi
Recept típusa: leves, ebéd, vacsora
Konyha: vegán, gluténmentes
Adag/mennyiség: 4 fõre
Hozzávalók
- 250 g vöröslencse, megmosva, lecsöpögtetve
- 200 g burgonya, meghámozva, kisebb kockákra vágva
- 2 db sárgarépa, meghámozva, felszeletelve
- 1 fej vöröshagyma, meghámozva, felaprítva
- 2 szál szárzeller, felszeletelve
- ½ evõkanál kurkuma
- ½ teáskanál só
- kb. 1 és ½ liter víz
- 6 evõkanál olívaolaj
- ½ evõkanál chili pehely
- citrom
Elkészítés
- Tegyük egy lábasba a vöröslencsét, öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a zöldségeket, majd sózzuk és kezdjük el fõzni. Ha felforrt, kanállal szedjük le a habot a tetejérõl.
- Amikor a vöröslencse és a zöldségek is megpuhultak, botmixerrel pürésítsük. Ha túl sûrûnek találjuk, hígítsuk egy kevés vízzel.
- Alacsony lángon melegítsük tovább és adjuk hozzá a kurkumát. Fõzzük további 5 percig és zárjuk el alatta a gázt.
- Egy kis serpenyõben alacsony lángon melegítsük meg az olívaolajat, adjuk hozzá a chili pelyhet. Keverjük át és vegyük le a tûzhelyrõl.
- Tálaljuk a meleg levest a chilis olajjal meglocsolva és facsarjunk rá egy kevés citromlevet.
3.5.3226