Vörösboros vaddisznópörkölt vegyes vad levélzöldséges nokedlivel és vad levélzöldséges fehérbab salátával
sponsored links
A vadhús az állat erdei élettere miatt, hasonlóképp egészségesebb a nagyüzemi sertéshúsnál, mint ahogy az erdei zöldségek is jobbak, egészségesebbek a nagyüzeminél.
Vaddisznó pörkölt:
1 kg vaddisznó hús (a felkockázott húst elõzõ nap, olajos, mustáros, fokhagymás pácba tettem)
2 jó fej vörös hagyma apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma
mokkáskanál szemes fekete bors,
mokkáskanál boróka bogyó
mokkás kanál õrölt kömény
3 nagy babérlevél
1 kisebb sárgarépa apróra kockázva,
negyed zeller apróra kockázva,
5-6 medvehagyma levél apróra vágva
2 evõkanál jóféle õrölt pirospaprika
két dl vörösbor + víz amennyi ellepi a húst
2 kanál mangalica zsír + kisebb szelet apróra vágott füstölt szalonna
A zsírban a kockázott szalonnával együtt üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzátesszük a fokhagymát és medvehagymát, sárgarépát, zellert. Ezeket is pirítjuk míg a fokhagyma is átpirul. Félrehúzzuk a fõzõlapról és ha picit hûlt hozzá sûrû keverés mellett az õrölt piros paprikát is hozzáadjuk. Ha paprika szépen kiadta színét, mehet hozzá a hús. Kevergetés mellett pörköljük, míg a húsdarabok szélei ki nem világosodnak. Ezután mehet hozzá a vörösbor és annyi víz amennyi ellepi a húst. Kuktában fõztem, félidõig (sajnos ellenõrizni kell, mert ha fiatal a vaddisznó túlfõhet). Ha túl sok leve maradt, és még fõhet, akkor fedõ nélkül pároljuk. A húson kívül minden szétfõ, krémesít.
Nokedli
Bizonyára mindenkinek van jó nokedli receptje, az most is jó lesz. Én nem szoktam mérni.
2 tojás, liszt, víz, só (rétesliszt jobb és ebben most a fele teljes kiõrlésû rozsliszt volt). A kész jól keverhetõ nokedli tésztába apróra vágott vad levélzöldségeket tettem. Fiatal csípõs csalánt, foltos árvacsalánt, salátaboglárkát, podagrafüvet és medvehagymát. Lobogó forró vízbe szaggattam, nagy lyukú nokedli szaggató jobb, mert a levélzöldségek jobban benne maradnak a nokedlikben. Ha kifõtt fél kanál mangalica zsír pici só keverékében forgattam.
Saláta:
Vad levélzöldségek fiatal levei, vegyesen, mindenbõl kicsi /csípõs csalán (leforrázva, hogy ne csípjen), foltos árvacsalán, salátaboglárka, podagrafû, medvehagyma, tyúkhúr, pongyola pitypang/
Fõtt fehér bab (elõzetesen beáztatva, áztató lé leöntve, sós, babérleveles vízben fõzve)
Reszelt, nyers sárgarépa
Apróra vágott savanyú káposzta
Ízesítés, öntet: A savanyú káposzta mennyiségétõl, savanyúságától függõen, csipkecetes, mézes, pici olajos öntet.