Vörösboros tejszínes körtetorta
sponsored links
Hozzávalók a piskótához:
2 db tojás
4 evõkanál hideg víz
1 mokkáskanál sütõpor
A tojások súlyával megegyezõ cukor és liszt
Hozzávalók a krémhez:
500 ml. habtejszín
100 ml. vörösbor
100 g. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
200 g körte
20 g zselatin
Hozzávalók a díszítéshez:
1 dl. habtejszín kemény habbá felverve
40 g durvára összetört pisztácia
1 db körte
Elkészítése:
Melegítsük elõ a sütõt 160 fokra, gáznál 1-2 fokozat között.
Szilikonos sütõpapírt vágjunk a tortaforma aljába.
Mérjük meg az egész tojásokat és jegyezzük meg hány dekák voltak.
Üssük fel az összes tojást egy tálba, mérjük bele a tojások súlyának megfelelõ cukrot.
Adjuk hozzá a 4 evõkanál vizet,és egy gépi habverõvel verjük fel jó habosra,kb. 20 perc alatt.
Fontos! .. hogy a cukornak el kell olvadnia, mert különben ki ül a tetejére a tortánk sütése közben.
A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a sütõporral elkevert lisztet , majd beleöntjük az elkészített tortakarikába.
Üssük fel az összes tojást egy tálba, mérjük bele a tojások súlyának megfelelõ cukrot.
Adjuk hozzá a 4 evõkanál vizet,és egy gépi habverõvel verjük fel jó habosra,kb. 20 perc alatt.
Fontos! .. hogy a cukornak el kell olvadnia, mert különben ki ül a tetejére a tortánk sütése közben.
A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a sütõporral elkevert lisztet , majd beleöntjük az elkészített tortakarikába.
Tetejét egyenletesen elkenjük és berakjuk a sütõbe sülni.
Az elsõ 15 percben tilos kinyitni a sütõt,mert a hideg levegõtõl összeeshet a piskótánk.
Sütési idõ,kb. 35 perc de ez az idõ függ a sütõ milyenségétõl is.
Ezért tû próbáig süssük.
Tû próba : Amikor azt gondoljuk hogy jó lesz a piskótánk , szúrjunk a közepébe egy hústût ,majd húzzuk ki ,és ha nincs rajta tésztaragacs akkor megsült a piskótánk.
Tû próba : Amikor azt gondoljuk hogy jó lesz a piskótánk , szúrjunk a közepébe egy hústût ,majd húzzuk ki ,és ha nincs rajta tésztaragacs akkor megsült a piskótánk.
Viszont ha ragacsos marad akkor süssük tovább.
A formában hagyjuk kihûlni,majd ketté vágjuk.
Míg sül a piskótánk készítsük el a krémet.
100 ml tejszínt forraljuk fel a borral, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük bele a kevés vízben feloldott zselatinport. Tegyük félre és hagyjuk hûlni.
A meghámozott körtéket a magház eltávolítása után vágjuk egyforma darabokra,osszuk el a formában
hagyott egyik tortalapon, és fedjük be a langyosra kihûlt krémmel. A tortát egy éjszakára tegyük hûtõszekrénybe, majd másnap óvatosan vegyük ki a tortaformából.
A felvert tejszínhabot töltsük egy habzsákba,és nyomjuk belõle rózsákat, a pisztáciával megszórt torta tetejére. Díszítsük õket citromlével megöntözött vékony körtecikkekkel.