Vörösborban sült rozmaringos liba, lilakáposztás rizottóval

2017-11-12

sponsored links

Márton napra kaptam anyától két libacombot, meg a meg a mellét, így nem volt kérdés, hogy mi lesz hétvégén az ebéd. Tegnap a szokásos hó eleji bevásárló körúton voltunk Szegeden, mert hát nálunk... nehéz beszerezni egy-két olyan dolgot, amire szükségünk lehet. Ilyen volt az Emmának hol vegyünk csizma és téli kabát kérdés is. Aztán végül horror áron sikerült találni, pedig még nem is jár, de kénytelen voltam bõr csizmát venni, ugyanis a tizedik próba után már kezdtem feladni. Hogy tudnak olyan csizmát gyártani, amit felhúzásnál csak úgy lehet ráadni a gyerekre, hogy kicsavarodik a lába, jah és a cipzárt nem lehet felhúzni, mert nem éri be. A nadrág szárát se kívül se belül nem lehet hordani. Tehát amikor már kezdtem feladni, megtaláltuk a csizmát, ami passzolt Emma lábára. Végül lett téli kabát is az overál mellé, mert hát az is kell, ha autókázunk vagy éppen biciklizünk, mert így csak kényelmesebb. Na jó, azt hiszem ruházat télire befejezve. Remélem egyenlõre nem növi ki azokat, amiket most vettünk. Nagy szusszanás este, ma meg jött a szokásos egész napos konyhai menetelem. Emmának háromféle étel a tûzhelyen, a liba a sütõben, ami 4 óra alatt el is készült és végül a rizottó, meg a süti, amibõl már csak holnap eszünk, mert elfelejtettem, hogy bizony ennek nem árt legalább egy fél napot, ha áll a hûtõben.








Vörösborban sült rozmaringos liba, lilakáposztás rizottóval
Hozzávalók:
1 kisebb liba (de lehet csak comb, vagy mell)
3 dl vörösbor
1 nagy narancs
4 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál õrölt szegfûbors
1 kávéskanál õrölt szerecsendió
1 kávéskanál õrölt feketebors


a rizottóhoz:
1 vöröshagyma
1 kicsi lilakáposzta
2-3 evõkanál balzsamecet
1 kávéskanál õrölt kömény

fehérbors
2 evõkanál olívaolaj
20 dkg arborio rizs
1 dl száraz fehérbor
1 liter húsalaplé
5 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
A liba combját, mellét illetve egyéb részeit besózzuk. A többi fûszert kimérjük egy tálba. A besózott húst tepsibe helyezzük, aláöntjük a vörösbort és megszórjuk a fûszerkeverékkel. A narancsot felkarikázzuk és a libahúsra tesszük. Alufóliával lefedve, 170 fokos sütõbe helyezzük 3,5-4 óra hosszára.
Az utolsó 1 órában elkészítjük a rizottót. A vöröshagymát megpucoljuk és a lilakáposztával együtt apró kockára daraboljuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Megszórjuk sóval, fehérborssal, õrölt köménnyel és meglocsoljuk balzsamecettel. Amikor már félig megpuhult a káposzta, hozzáadjuk a rizst, pirítjuk pár percig, majd felöntjük fehérborral. Miután elforrta, jöhet a két merõkanálnyi forró húsleves és folyamatosan hozzáadva fõzzük puhára a rizst úgy, hogy még éppen roppanós maradjon. Végül beletesszük a vajat és a parmezánt és belekeverjük. Tálalás elõtt pár percig hagyjuk állni.


Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/11/voros...

sponsored links

Keres?s