Vörösborban sült meggy
sponsored links
Végre nálam is elkészült a vörösborban sült balzsamecetes meggy. A recept végigsöpört már a blogokon, nagyon sok helyen találkoztam vele. Az alapötlet Mammától, a Dalla cucina, per te blog írójától származik, én pedig elõször Zsuzsánál találkoztam vele. Annak ellenére, hogy nagyon tetszett a recept és ígéretesnek tûnt, csak idén láttam neki az elkészítésének. Kár volt ennyit várni vele, a meggy vörösborban sütve, balzsamecetes ízesítéssel valami isteni finom. Az elsõ adag után sorra sült a többi is a sütõmben, az utolsó szem meggyekbõl is ilyen finomság készült. Ha esetleg még nem ismeritek, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni és nem fogtok csalódni. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók 2-3 kis üveghez:
- 1,5 kg meggy (tisztán mérve)
- 3 dl testes vörösbor
- 5-7 evõkanál barna nádcukor
- 1 vaníliarúd
- 3-5 evõkanál balzsamecet (nálam epres modenai balzsamecetes öntet)
A sütõbõl kivéve... kár, hogy nem érzitek az illatát, mennyei :)
- A meggyet megmostam, kimagvaltam, lemértem.
- Egy nagy tepsibe terítettem a meggyszemeket úgy, hogy lehetõleg ne fedjék egymást. (A legnagyobb tepsimben kb. 1,5-2 kg meggy fér így el.)
- A vaníliarudat felhasítottam, magjait kikapartam és elkevertem a vörösborban.
- A bort a meggyre öntöttem, a vaníliarúd hüvelyét is a tepsibe helyeztem (beigazítva a meggy alá, a borba).
- A barna nádcukrot a meggyszemekre szórtam, és a tepsit a 180 fokra elõmelegített sütõbe tettem.
- Sütni kezdtem: fontos, hogy ne párolódjon, hanem süljön a meggy.
- Egy óra elteltével kanállal finoman átkevertem, átforgattam a meggyszemeket, ekkor már szépen kezdtek ráncosodni, töppedni.
- Újabb egy óra elteltével a gyümölcsre csorgattam a balzsamecetes öntetet és néhány percig még együtt sütöttem. (Jó minõségû, sûrû balzsamecetbõl kb. 3 evõkanálnyi is elég.)
- Végül a sütõbõl kivéve, azon forrón üvegekbe szedtem, a nagyon finom, kissé besûrûsödött vörösboros öntetet is rákanalaztam.
- Lezárva szobahõmérsékleten hagytam kihûlni.
- Jó tanács! Rummal tartósítva is készülhet - mint pl. Zsuzsánál -, ehhez az üvegekbe szedett meggyet annyi rummal öntjük fel, amennyi ellepi. Lezárjuk, az üveget pár percre fejtetõre állítjuk, majd száraz dunsztba téve hagyjuk kihûlni.