Vörösborban pácolt marharagu
sponsored links
Nagyon szeretem a klasszikus vadast, de sajnos nem vagyok hozzá elég elõrelátó, és a két-három napos pácolás legtöbbször még az ünnepi készülõdésbe se fér bele. Viszont régen dédelgettem már a gondolatot, hogy egyszer kipróbálom a hagyományos zöldséges-fûszeres-ecetes vízbõl fõzött pác helyett borral elkészítve.
A megvalósításhoz az elsõ impulzust "Özséb bora" adta, melyet a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostorban töltött hétvégét követõen kaptam ajándékba. A ház specialitása a Gróf Buttler borászat kézmûves alkotása: "A Szarkás-tetõrõl származó 2007-es cabernet sauvignon telt, arányos, krémes textúrájú száraz vörösbor, fekete bogyósgyümölcs, föld és csokoládé jegyekkel."
Mivel nagyon örültem neki (és sokat vártam tõle), kinyitás elõtt megkérdeztem Herczeg Ágnest, a bor egyik megalkotóját, aki a bor-étel párosítások avatott szakértõje, milyen típusú étel illik hozzá: Ági nem túl nehéz vörös húst ajánlott, akár vadat egy kis áfonyával. Felhívta a figyelmemet arra, hogy mustárt semmiképpen ne használjak, inkább erdei gyümölcs vonalon induljak el.
Így a klasszikus vadas végleg kikerült a képbõl, maradt a rég tervezett kísérletem. A páchoz is cabernet sauvignont ...