Vörös bársony muffin (Red Velvet Cupcake)
sponsored links
Hozzávalók 12 muffinhoz:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütõpor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 15 dkg eperbefõtt
- 1 evõkanál folyékony piros ételfesték
- a krémhez
- 2 dl habtejszín
- 12,5 dkg mascarpone
- 1 teáskanál porcukor
- meggylé (kb 0.25 l)
- a díszítéshez:
- cseresznyeszemek
- A muffinokhoz a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, citromhéjjal és a csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, az ételfestéket, majd végül a sütõporos lisztet, a tejet az összeturmixolt eperbefõttet is. Simára keverjük a masszát.
- Muffinformákba (papírral bélelt fém muffinsütõ vagy szilikon fomákba) kanalazzuk a tésztát és elõmelegített sütõben 175 fokon kb 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihûlni õket.
- A krémhez habbá verjük a tejszínt a porcukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és a meggylét is. Habzsák segítségével a muffinok tetejére nyomjuk a krémet, majd mindegyikre egy cseresznyeszemet teszünk.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Olyan gyümölcsöket (eperbefõtt és fagyasztott cseresznye) és gyümölcslevet (meggybefõtt leve) használtam, ami éppen volt itthon és pirosas színû. Bármi mással helyettesíthetõ vagy ki is hagyható.
- Az a tapasztalatom, hogy csak gyümölcsökkel (vagy céklával) nem érhetõ el piros szín, ezért használtam ételfestéket.
- A krémhez annyi meggylét tegyünk, amennyit az állaga megenged, vigyázzunk, hogy ne legyen híg. Kellemesebb, gyümölcsösebb ízû lesz a krém, a színe pedig halvány rózsaszín.
- Valentin-napra (vagy máskor is) süthetjük szív alakú formákban.
- A recept forrása: http://www.mohakonyha.hu/2012/02/red-velvet-cupcake-valentin-napra.html