Võlegényfogó táska
sponsored links
Régóta kiszemelt áldozat volt ez a sós sütemény, egyszer már kóstoltam egy ismerõnél (kb. 5 éve), na szóval ilyen régóta tervezem a gyártását. Ritkán sütök hasonlót, mert inkább az édességeké a fõszerep, de szerintem kicsit gyarapítanom kéne a palettát hasonló receptekkel. Tökéletes kísérõje egy finom teának, tejeskávénak, és meglepõen laktató. Frissen az igazi, de ha marad másnapra érdemes a a kenyérpirító feltétjén átmelegíteni. Amint a fotón is látszik Anna megelégedésére szolgált, a megszokott reggeli helyett kapott kis batyu. :)
Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 10 g só
- 200 g tejföl
- 2 tojássárga
- õrölt bors
Töltelék:
- 150 g juhtúró
- 50 g vaj
- 50 g reszelt sajt
- 150 g füstölt sonka vagy tarja
Elkészítés:
- A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas puha tésztát kapjunk. Gyúródeszkán vagy munkalapon végezzük a gyúrást mert könnyebben összeáll a tészta. Persze géppel is gyúrhatjuk, de én jobb szeretek gyurmászolni. :))
- Folpackba csomagolva tegyük hûtõszekrénybe.
- A túrót a puha vajat a reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát keverjük jól össze.
- A sütõt 180 fokra melegítsük elõ és a tepsit béleljük ki sütõpapírral.
- A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd pizzavágóval 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
- A tojások kissé felvert fehérjével kenjük körbe a négyzetek széleit és mindegyik közepére tegyünk egy kávéskanál tölteléket, majd a szemközti csúcsokat hajtsuk egymásra.
- A sütõpapiros tepsire sorakoztatjuk õket, a tetejüket a maradék tojásfehérjével lekenjük, egy kis reszelt sajttal és pirospaprikával megszórjuk. Ez arra is jó, hogy sülés közben összefogja a tésztát és így biztosan nem nyílnak szét.
- 180 fokon pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
Forrás: A Kisalföld receptjei 3. kiadás