Vérnarancsos pite mákos omlós tésztával
sponsored links
Hozzávalók:
- tésztához:
- 175 g liszt
- 100 g margarin
- 50 g porcukor
- 2 ek egész mák
- 1 tojás
- 1-2 ek hideg víz
- krémhez:
- 2 dl frissen facsart vérnarancslé (3-4 db vérnarancsból nyerhetõ, mérettõl függõen)
- 3 nagy tojás
- 75 g porcukor
- 100 ml tejszín
- Elõször a tésztát készítjük el. A lisztet az egész mákkal, margarinnal, porcukorral elmorzsoljuk, majd hozzáadunk 1 tojás sárgáját. (a fehérjét késõbb használjuk fel) és 1 kanál vizet. Addig gyúrjuk, míg összeáll, ha szükséges, adunk hozzá még 1 ek vizet.
- A meggyúrt tésztát fóliába csavarva félórát hûtõben pihentetjük.
- Amikor kivesszük a hûtõbõl, bekapcsoljuk a sütõt, elõmelegítjük 200 fokra.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és egy kivajazott piteformát kibélelünk vele. A széleit jól lenyomkodjuk, majd az alját egy villával megszurkáljuk helyenként (így nem púposodik fel sütés közben).
- Kb 20 perc alatt megsütjük a tésztát. A sütési idõ felénél vegyük ki és jól kenjük meg a megmaradt tojásfehérjével, amit egy villával elõre felvertünk. Ezután tegyük vissza a sütõbe és folytassuk a sütést. (így nem fogja a krém eláztatni a tésztát) Ha kezdene nagyon pirulni, vegyük alacsonyabbra a hõfokot.
- Mire megsül a tészta készítsük el a krémet. Kifacsarjuk a vérnarancsokat. A tojásokat feltörjük, a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a 2 dl vérnarancsot. Jól kikeverjük.
- Amikor megsült a tészta, beleöntjük a krémet és 150 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, amikor már nem folyik a krém középen sem (kocsonyaszerûnek tûnik a krém, ha megmozgatjuk).
- Akkor szeleteljük, amikor kihûlt.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept forrása - kisebb módosításokkal: http://coffeinmentes.blogspot.co.uk/2014/03/vernarancsos-pite-makos-omlos-tesztaval.html