Vérnarancs torta
sponsored links
Most, hogy ennyire hidegre fordult az idõ, muszáj volt egy csinos, hangulatjavító tortát sütnöm. Télen tobzódunk a citrusfélékben, így a hétvégi piacozáskor néhány szem vérnarancs is landolt a kosaramban, így adta magát, hogy narancsos torta készüljön. Mégpedig egy fordított torta, melyhez alulra kell rétegezni a gyümölcsöt, ráönteni a tésztát, majd sütés után megfordítani, így a gyümölcsös rész kerül majd felülre. Még sosem sütöttem vérnarancsból süteményt, de a végeredmény nagyon ízlett. Finom, édeskés volt a gyümölcs, kicsit tartottam tõle, hogy a héj alatti rész miatt keserû lesz, de szerencsére csak egy enyhén fanyar ízvilág maradt meg belõle sütés után. Elképesztõen látványos, nyárias hangulatú, ízletes torta kerekedett belõle. Az olvasztott vajtól és a selymes görög joghurttól omlós, szaftos lett a tészta. Aki szereti a narancsot és a kissé fanyar ízvilágot, annak jó választás lesz ez a torta.
Vérnarancs torta
Hozzávalók:
22 cm-es tortaformához
tészta:
- 15 dkg liszt
- 1 cs sütõpor
- 1 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 tk vanília aroma
- 2 (sima) narancs reszelt héja
- 1 (sima) narancs kifacsart leve
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 ek görög joghurt
- 1 ek vaj
- 2 ek barnacukor
- 2 vérnarancs
Elkészítése:
- Sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
- A vajat megolvasztjuk, félretesszük hûlni.
- A lisztet összekeverjük a sütõporral, szódabikarbónával, csipet sóval.
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával.
- A lisztet beleforgatjuk a tojásos masszába, hozzáreszeljük a narancshéjat, hozzáadjuk a kifacsart narancslevet, az olvasztott vajat, joghurtot.
- Robotgéppel sima tésztává keverjük.
- Az 1 evõkanál vajat összeolvasztjuk a barnacukorral, tapadásmentes - vagy szilikonos sütõpapírral bélelt - tortaforma aljába öntjük egyenletesen eloszlatva. (a tortaformát kívülrõl alufóliával körbebugyolálhatjuk, ha véletlenül kifolyna a vajas cukor, ne a sütõbe csepegjen)
- A vérnarancsokat felszeleteljük, elrendezzük a tortaforma alján.
- Ráöntjük a tésztát, elõmelegített sütõben kb 40 perc alatt készre sütjük. (sütõfüggõ, tûpróba!)
- 5 percig a tortaformában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihûlni.
TIPP: 1 gombóc vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.