Vérnarancs torta

2018-02-20

sponsored links

















Most, hogy ennyire hidegre fordult az idõ, muszáj volt egy csinos, hangulatjavító tortát sütnöm. Télen tobzódunk a citrusfélékben, így a hétvégi piacozáskor néhány szem vérnarancs is landolt a kosaramban, így adta magát, hogy narancsos torta készüljön. Mégpedig egy fordított torta, melyhez alulra kell rétegezni a gyümölcsöt, ráönteni a tésztát, majd sütés után megfordítani, így a gyümölcsös rész kerül majd felülre. Még sosem sütöttem vérnarancsból süteményt, de a végeredmény nagyon ízlett. Finom, édeskés volt a gyümölcs, kicsit tartottam tõle, hogy a héj alatti rész miatt keserû lesz, de szerencsére csak egy enyhén fanyar ízvilág maradt meg belõle sütés után. Elképesztõen látványos, nyárias hangulatú, ízletes torta kerekedett belõle. Az olvasztott vajtól és a selymes görög joghurttól omlós, szaftos lett a tészta. Aki szereti a narancsot és a kissé fanyar ízvilágot, annak jó választás lesz ez a torta.

Vérnarancs torta

Hozzávalók:
22 cm-es tortaformához

tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 1 cs sütõpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 (sima) narancs reszelt héja
  • 1 (sima) narancs kifacsart leve
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek görög joghurt

    tetejére: 

    • 1 ek vaj
    • 2 ek barnacukor
    • 2 vérnarancs

    Elkészítése:

    1. Sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
    2. A vajat megolvasztjuk, félretesszük hûlni.
    3. A lisztet összekeverjük a sütõporral, szódabikarbónával, csipet sóval.
    4. A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával.
    5. A lisztet beleforgatjuk a tojásos masszába, hozzáreszeljük a narancshéjat, hozzáadjuk a kifacsart narancslevet, az olvasztott vajat, joghurtot.
    6. Robotgéppel sima tésztává keverjük. 
    7. Az 1 evõkanál vajat összeolvasztjuk a barnacukorral, tapadásmentes - vagy szilikonos sütõpapírral bélelt - tortaforma aljába öntjük egyenletesen eloszlatva. (a tortaformát kívülrõl alufóliával körbebugyolálhatjuk, ha véletlenül kifolyna a vajas cukor, ne a sütõbe csepegjen)
    8. A vérnarancsokat felszeleteljük, elrendezzük a tortaforma alján.
    9. Ráöntjük a tésztát, elõmelegített sütõben kb 40 perc alatt készre sütjük. (sütõfüggõ, tûpróba!)
    10. 5 percig a tortaformában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihûlni.

    TIPP: 1 gombóc vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is kínálhatunk hozzá. 








    Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2018/02/ver...

    sponsored links

    Keres?s