Vércse hozta borok

2012-02-09

sponsored links


Elragadó, igazi kézmûves pincészetre bukkantam pár hete. A Balaton-felvidéken rendszeresen megfordulok, egyik kedvenc helyem Magyarországon, ráadásul a borokat, az ott tevékenykedõ borászok egy részét is ismerem. Persze mindig vannak újak, feltörekvõk, ezért is örültem meg, mikor egy rendkívül szerethetõ, apró, de igen igényes borászatot ajánlottak figyelmembe.

A Skrabski birtok épp csak a piacra lépés küszöbén áll, de története jóval korábbról datálható. A Balatonudvarihoz tartozó Leshegyen található, gyönyörû adottságú, egykor virágzó szõlõhegy a II. világháború után lassú hanyatlásnak indult. Kevesen láttak fantáziát egy paraszti kultúrát idézõ pincében, magángazdálkodásban, így a pincesor épületei fokozatosan romba dõltek. A kevesek közé tartozott Skrabski Árpád és Kopp Mária - a jelenlegi tulajdonos szülei -, akik megvásárolták, majd 1970-ben felújították az egyik pusztulásra ítélt pincét. Aztán a 90-es évek közepén szülõk a szomszédos szõlõ megvételével bõvítették a kis birtokot, s ezzel akarva-akaratlanul ki is jelölték a birtok útját. Ma már Fruzsina, Dávid, Zoltán, Anikó és Ferenc dolgozik a három hektár termõ és két hektár frissen telepített szõlõvel, valamint az évi 15 ezer palack borral. Olaszrizling, szürkebarát, rajnai rizling, kékfrankos jelenti a fajtaválasztékot, de nagy reményekkel várják a Szepsy-birtokról származó furmint termõre fordulását is.

Betyár 2009
Közepes szalmasárga színnel indít. Koronája gazdag, sokágú, illatában a friss vegetális jegyek keverednek egy érintésnyi sóssággal. Szájban elegáns, savgazdag borként mutatkozik, friss, lendületes citrusos íz jellemzi. Szép egyensúly, kellemes kesernyés lefutás. Akár aperitifként vagy saláták mellé ideális társ.

Árpi rizlingje 2009
Határozott kezdés, illatában karakteres zöldalma és kevés barack jelentkezik. Ízben némileg megtartja az illatnál megismert jegyeket, de itt inkább a friss szõlõs jegy az uralkodó. Érdekes extraktédesség teszi még érdekesebbé. Hosszú percekig ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2012/02/verc...

sponsored links

Keres?s