Végre vargánya - vargányás rizottó
sponsored links
Végre megjelent a piacon a gombák királynõjének tartott ízletes vargánya. A gyûjtõ árusok azt mondják, nem sokáig lesz, és most is nagyon kevés van. Aki gombászni szokott, most érdemes indulnia titkos lelõhelyeire. A pécsi piacon Zala, Somogy, Baranya gombagyûjtései "csapódnak le" így látva a mennyiséget és emlékezvén a korábbi, roskadásig megrakott pultokra, tényleg nagyon kevés gomba van. Az árusok panaszkodnak is, hogy kevés a gomba, és ráadásul mi magyarok még ezt sem értékeljük, mert kevés gombát eszünk.
Az én pár elsõ, idei vargányámat, bármennyire is eretnek gondolat az elsõ, idei vargányákat máris megszárítani, de meg fogom szárítani, mert úgy sokkal finomabb belõle bármi. Igazi különleges vargánya íze szerintem csak szárítva van. Frissen, ha nem is egy átlagos bármilyen gomba, de nem olyan különleges. Aki még nem kóstolta, feltétlenül próbálja ki szárítva. Szószos húsragukhoz, gombakrémleveshez, vagy pl. az alábbi vargányás rizottóhoz kevés is elég belõle.
Vargányás rizottó:
Vargánya (akár egy-kettõ szárított vargánya is elég ízt ad, de egy pár kisebbel már tökéletes)
Rizottó rizs vagy "A" rizs én a Kunságit használom általában, de amióta kipróbáltam az olaszok rizottó rizsét, azóta ehhez, sajnos, le kell cserélnem a magyar terméket az olaszra.
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a rizst, és folyamatos keverés mellett, ha ...