Végre! A legfinomabb csirkeszárnyak és a híres Zé-féle kólás BBQ szósz!!!
sponsored links
Rászántam magam, közreadom az egyik legféltettebb receptemet, a kólás barbecue szószt. És akkor már itt van mellé grátiszba a tökéletes, sütõben sült csirkeszárny receptje is. Rajta-rajta, csináljátok meg és szóljatok vissza, hogy milyen lett!
Hozzávalók a kólás BBQ szószhoz 4 személy részére:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 doboz (0,33-as) kóla
- 2 babérlevél (lehetõleg friss, de a szárított is megteszi)
- 2 dl ketchup
- 3 evõkanál jófajta szójaszósz (pl. Kikkoman)
- 1 evõkanál Sriracha vagy más chiliszósz
- 1 teáskanálnyi Worcheser szósz
- Kevés tört bors
Jótanács: rögtön csináljatok belõle dupla adagot, annyira jó lesz.
1. Vágjátok apróra a vöröshagymát és kevés olajon pirítsátok le aranyszínûre.
2. Öntsétek rá a két doboz kólát.
3. Nem a leggusztább dolog ebben a fázisban, de túl lesztek rajta.
4. Kezdjétek el forralni és amikor már fele mennyiségûre párolgott, dobjátok bele a babért. Forraljátok tovább.
5. Ha kb. harmadára sûrûsödött, tehát úgy 2-2,5 dl maradt belõle, küldjétek bele a ketchupot, a szójaszószt, a chiliszószt és a Worchestert is. Forraljátok még egy kicsit, hogy szép sötétbarna és sûrû legyen.
6. Szûrjétek át egy szûrõn egy megfelelõ üvegtálba, hogy szép selymes szósz állaga legyen.
7. Kóstoljátok meg a végeredményt. Na??
Tökéletes csirkeszárnyak sütõben sütve 4 fõ részére:
- 24 db csirkeszárny
- 2 púpozott teáskanál füstölt paprika õrlemény (vagy édes fûszerpaprika)
- 2 púpozott teáskanál görögszéna õrlemény
- 2 csapott teáskanál szerecsendió
- 2 púpozott teáskanál cayenne bors
- 1 púpozott teáskanál tört feketebors
- 2-3 csapott teáskanál só ízlés szerint
- Kb. 4 evõkanál étolaj (annyi, hogy kenhetõ pasztává váljanak a fûszerek)
1. A csirkeszárnyak szárnyvégét vágjátok le, az nem fancy. Csak a szárnytõ és a középsõ rész maradjon egyben.
2. A fûszereket keverjétek össze egy tálban annyi étolajjal, hogy az egész kenhetõ pasztává váljon.
3. Kenjétek is be vele a csirkeszárnyakat.
4. Pakoljátok õket sütõpapírral bélelt tepsire, és borítsátok be az egészet alufóliával. Így fólia alatt süssétek 200 fokra elõmelegített sütõben 35-40 percig.
5. Vegyétek ki a tepsit, távolítsátok el a fóliát. A szárnyakat kenjétek át vékonyan a kólás szósszal.
6. Dobjátok vissza a szárnyakat 180 fokos sütõbe úgy 10-15 percre (hõlégkeverés esetén, anélkül kicsit tovább), amíg szépen karamellizálódik rajtuk a kólás bevonat.
7. Tálaljátok a szárnyakat sült krumplival, coleslaw salátával és a maradék kólás BBQ szósszal! Ja meg persze kortyolgassatok mellé megfelelõ mennyiségût abból az aranyló színû italból, aminek olyan fehér hab van a tetején, most nem jut eszembe a neve...