Vágott zsemle recept
sponsored links
Már megint egy francia. Sajnos itthon ritkán látni, én is Ausztriában ettem elõször. Sötétben tapogatózva, csak emléknyomokból építkezve raktam össze. Nem volt nehéz munka, mert még számban volt az íze.
Egyszerû recept, kedves forma, jó érzés kettétörni a zsemlét úgy, hogy ott hasad, ahol akarja az ember. Mellette szól még, hogy nem kíván feltétet, tésztája olyan omlós mint a kalácsé, édes búza íze és illata nyálcsorgató csalétek finnyás gyermekek számára is.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 6 db. 9 dkg-os zsemléhez
- 1 dkg élesztõ
- 35 dkg BL80 liszt
- 1 dl tej
- 1,5 dl víz
- 7 g só
- 1 kávéskanál méz
Praktikák
A tejet forraljuk fel, majd hûtsük vissza üzemi hõmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.
Ha van otthon BL112-es lisztünk, inkább süssünk azzal, ha nincs, nagyon jó lesz a fehér kenyérliszt is.
Formázás után pálcikával, ceruzával, tompa élû konyhai tárggyal felénél mélyen nyomjuk meg a tésztát. A megnyomorgatott bucik sülés közben visszakelhetnek. Figyeljük a sütõt, és ha rendetlenkednek a zsemlék, a félig nyers tésztát nyomjuk be újra.
Folyadéknak használhatunk csak tejet, ha krémesebb bélzetre áhítozunk.
Ha nincs gõzös program a sütõnkön, tegyünk be egy tálka vizet a sütõ aljába, az elõmelegítés kezdetekor.
Kevés a 6 db. zsemle? Persze, hogy kevés. Nyugodtan duplázd, triplázd az adagot!
Elkészítés
- A visszahûtött tejben oldjuk fel a mézet, és morzsáljuk bele az élesztõt. Futtassuk fel meleg helyen.
- Az átszitált lisztbe keverjük el a sót, majd gyúrjuk össze langyos vízzel és a gyorskovásszal. 1 perc alatt összeáll a tészta.
- Pihentessük 20 percen keresztül szobahõmérsékleten, légmentesen lezárva (autolízis).
- Gyúrjuk fényes, rugalmas tésztává kb. 10 perc leforgása alatt.
- Kelesszük az autolízis során biztosított körülmények között további 1,5-2 órán keresztül, addig, amíg duplájára nem hízik.
- Nyújtódeszkára kiborítva dögönyözzük meg, osszuk hat részre, és formázzuk zsemlékké.
- Helyezzük õket sütõpapírral bélelt sütõlemezre.
- Kiterített nejlon fólia alatt kelesszük meleg helyen 30-50 percen át.
- Rövid pálcikával, fakanál szárával, ceruzával nyomjuk be a közepét padlóig. Ne sajnáljuk.
- Újabb negyed óra pihenés következzék.
- 230 ?-ra elõmelegített gõzös sütõben 15 perc alatt készre sütjük.
- Ha kész, rácsra szedjük. Kihûlve fogyasztjuk.
- Nyamm.