VÉRNARANCSOS RÁCSOS PITE
sponsored links
vérnarancsos rácsos pite |
Úgy néz ki, mintha mostanában csak pitén élnénk, de ez nem így van, csak valahogy így alakult, hogy besokasodtak a pités bejegyzések.
A vérnarancsnak nem tudok ellenállni, teljesen megbabonáz a vérvörös színe és, ha jó fajtát fogunk ki akkor az íze is ellenállhatatlan. Most ez történt, tökéletes narancsokat vásároltam. Igaz, nem voltak hatalmasak, de még a héjuk is pirosan pompázott. Vékony, könnyen hámozható volt és leheletnyi vékony hártyájuk volt, ezért végezték pitében. Nem kellett sokat bajlódni a tisztogatásával.
Hozzávalók
tészta
40 dkg liszt
2 e.k. cukor
20 dkg margarin
1 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
2-3 e.k. narancslé
1 csipet só
töltelék
1 kg vérnarancs
2 evõkanál gríz
3-4 evõkanál cukor
1/2 dl víz
1 k.k. szegfûszeg (õrölt)
tetejére
lekenéshez tojásfehérje
2-3 e.k. kristálycukor a szóráshoz
tálaláshoz porcukor
Elkészítés
A tésztával kezdjed. A lisztet tedd egy tálba, kockázd hozzá a hideg margarint vagy vajat és morzsold el.
Reszeld hozzá a narancshéjat, adj hozzá egy csipet só és a tojássárgáját, majd a cukrot és kezd el összedolgozni.
Majd borítsd ki, csinálj egy kis mélyedést a közepébe és nyomj bele kevéske narancslevet. Majd dolgozd össze, nyugi össze fog állni.
Amikor kezd tészta kinézete lenni, hagyd abba a gyúrást és csomagold be mûanyag fóliába és helyezd a hûtõbe, legalább 1 órára.
Készítsd el a tölteléket.
Tisztítsd meg a narancsokat, de elõtte legalább háromnak reszeld le a héját, azzal fogod ízesíteni a tölteléket.
A hártyáktól és a fehér részektõl szabadítsd meg a gerezdeket.
Minden gerezdet vágj ketté és tedd egy lábasba.
Szórd rá a reszelt héjat, adj hozzá cukrot és kevés vizet, ízesítsd egy kis szegfûszeggel és kezd el melegíteni. (a cukor mennyisége függ a narancs ízétõl, de inkább savanykásra készítsd el, sütés elõtt úgyis kap még cukrot a teteje.)
Amikor felforrt, ad hozzá a grízt, keverj rajta párat és zárd el a tüzet.
Nem az a lényeg, hogy megfõzd a narancsot, hanem az, hogy a gríz alaposan elkeveredjen benne és felszívja a narancs levét, így nem fogja eláztatni a tésztát. Tehát ez a "fõzés" 2-3 perces dolog.
Hagyd lehûlni.
Egy piteformát vajaz ki.
Az elkészült tésztát oszd 1/3-2/3 arányban ketté.
A nagyobbat nyújtsd a piteformától picivel nagyobbra és béleld ki vele úgy, hogy legyen pereme.
180 fokos sütõben süsd elõ 10 percet. ( babot, kavicsot, rizst- bármi kéznél lévõ nehezéket szórj a formába, hogy megtartsa a tészta a formáját).
Az elõsütött pitét töltsd meg a töltelékkel.
A maradék tésztát nyújtsd vékonyra és egy pizzavágóval hasogasd csíkokra és ezekkel a tésztacsíkokkal rácsozd be a pite tetejét.
A csíkokat kenegesd le a tojásfehérjével, majd alaposan szórd meg cukorral és told vissza a 180 fokos sütõbe.
k.b.30 perc alatt készre sül, de azért 20 perc után nézzél rá, mert a cukor a tetején képes megégni.
Tálaláskor szórd meg porcukorral és narancskarikákkal díszítheted.
Langyosan csodásan szeletelhetõ, én ezt a fotómodellt még forrón vágtam, de így sem esett szét, a gríz szépen egybetartja a narancsot.
vérnarancsos rácsos pite |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog