Vulkán zsemle
sponsored links
Pár napja láttam ezt a receptet a Facebookon, rögtön tudtam, hogy ezt mindenképp muszáj elkészítenem. Az eredeti recept Ildikó oldaláról való, köszönöm szépen neki ezúton is!
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
3 dl langyos víz
5 dkg élesztõ
1 tk cukor
2 tk só
6 dkg olvasztott margarin
A töltelékhez:
10 szelet szalámi
10 szelet Trappista sajt
10 szelet hagyma
A fõzéshet:
1 l víz
40 g szódabikarbóna
A tetejére:
Szezámmag
Elkészítése:
1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztõt, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát. Konyharuhával letakarva egy órán keresztül duplájára kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, téglalapra sodorjuk. Tíz egyforma téglalapot vágunk belõle. Egyenként kisodorjuk a téglalapokat 10x15 méretûre.
Amikor elkészültek a batyuk, felforraljuk a vizet, levesszük a tûzrõl, beleöntjük a szódabikarbónát, majd ismét felforraljuk. Egyesével beletesszük a batyukat, elõször fejjel lefelé 20-30 másodpercre, majd megfordítjuk és ugyanennyi ideig a másik felét is v?z alatt tartjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk õket, tetejét megszórjuk szezámmaggal.