Volt egyszer a burgonyaszirom
sponsored links
Hogy miért imádjuk Szerbiát a bureken, a schweppesbitterlemon-on, a Nik¹iæko-n, a csevapon és pljeskán, a zaccos kávén és a szerb etnotechnoturbofolk-on kívül? Azokért a hovatovább kusturica-i túlzásokért, amelyek miatt a romantikus balkán ellentmondásos képe a mindennapok természetes velejárója.
Így például csak mi, beszürkült és fantáziátlan, csipsz-adótól szenvedõ magyarok lepõdünk meg azon, hogy Szerbiából olyan csipszeket kapunk ajándékba, melyek ízesítése: töltött káposzta (pontosabban szárma) és kovászos uborka. (Ezt egye meg a Lázár János.)
Azt elõre bocsájtom, hogy mindkét termék egész egyszerûen botrányos. A legmegdöbbentõbb az egészben, hogy tényleg "valódi ízük" van, mi meg majdnem el hisszük, hogy nem kémiai úton dolgozták ki az ízeket, hanem fõztek egy nagy adag szármát, azt szárították, porosították, és úgy tették a csipszbe. A szép az egészben, hogy Szerbiában mindkét változat könnyen ...