Volt egy álmom, magaságyást szerettem volna

2014-04-28

sponsored links

Nagy fába vágtuk a fejszénket. Álmomban sem gondoltam volna, hogy mekkora munkával jár, hogy ezt az álmomat valóra váltsuk. Hát nem volt semmi, csak hordtuk a belehordani valót, az ágyás, mint egy éhes bálna nyelte a platónyi alapanyagokat.

Összesen 2 darab 1,5 méterszer 6 méteres ágyást készítettünk, mindkettõ 60 centiméter magas. Amikor utólag kiszámoltam, hogy az hány köbméter ?töltõanyagot? nyelt el az ágyas, akkor szembesültem azzal, hogy ez nem volt kis falat. Nagyon hiszek benne, hogy jól fog mûködni és sok örömünket fogjuk lelni benne. Amit már most érzek, hogy a derekam nem szakad le és jó kedvvel matatok a kis kertemben. Összesen 18 négyzetméter a két ágyás és csodásan növekednek benne a növénykéim.

Elõször dombágyásban gondolkodtunk, de a végén egy szimpla alulról rétegezett magasított ágyást készítettünk.

Gondoltam összegzem, hogy miket tanultam, a a mi magas ágyásunk készítése közben. Hogy miként mûködik az ágyás azt, csak hónapok vagy évek múlva tudom megmondani, de már most tudom, hogy szeretni fogjuk. Az irodalom szerint egy ilyen ágyás 5-6 évig hatékony utána kell újra rétegezni.

Technikai oldal:

  • Észak-déli tájolás, a rövidebb oldala mutat É/D irányba
  • Szélessége 1,5méter, ez jól átérem még
  • Az ágyások között 1,5 métert hagytam ki
  • Nem permetezett, szinte szûz területre került, évtizedek óta nem volt megmûvelve a terület,
  • A terület legyen sík
  • Keretet készítettünk neki , 15 cm széles, 3 cm vastag tölgy deszkákkal, amibõl 60 cm magas keretet készítettünk.
  • Szélezett deszkák , melyeket megcsiszoltam és napraforgó olajjal bõven ?lefestettem
  • Sarkokon merevítettem.
  • Három helyen kereszt pántot tettünk bele, hogy ne nyomja szét a súly.

 

A deszkák:

MAGAS_DSC_292308.JPG

 

Elkészítés:

  1. A deszkákat lecsiszoltam és méretre vágtam. Csiszoláshoz és a vágáshoz is gépet használtam. Ebben a fiúk is segítettek.
  2. Napraforgó olajjal lekezeltem (lenolaj is jó) Fontos természetes agyag legyen, hiszen élelmiszert termelünk benne. Nem sajnáltam az olajat, inkább tocsogtattam, mint festettem, így tartósabb lesz a fa.
  3. Sarkokon 5*5cm akác oszlopokhoz erõsítettem a deszkákat.
  4. Közében három helyen tölgy deszkákkal merevítettük az ágyást.
  5. A helyszínre szállítottuk és összecsavaroztuk a keretet.
  6. Alulra geotextiliát terítettünk.
  7. Következett a rétegezés:
  •  vastagabb ágak,
  •  vékonyabb ágak,
  • kukorica szár és kukorica gyökér
  • faforgács
  • kevés föld jól betaposva az ágak közé
  • vágott fû
  • szarvas marha trágya
  • tõzeggel kevert termõföld
  • Belocsoltam vízzel és hagytam egy kicsit ülepedni. Nyugodtan lehet csúrig tölteni, mert jócskán süllyedni fog az ágyás.
  • Majd mehetett az ültetés.
  •  A magaságyás kerete:

    MAGAS_DSC_292305.JPG

     

    Rétegek: 

    MAGAS_DSC_292304.JPG

    "Paraszt trambulin", a legnagyobb buli a gyerekeknek az ágakon való ugrálás volt. 

    MAGAS_DSC_292309.JPG

    Kukorica szár:

    MAGAS_DSC_292306.JPG

    Megérkezett a föld:

    MAGAS_DSC_292301.JPG

     Cseperednek a növények: 

    MAGAS_DSC_292310.JPG

    Ami bele került:

    -          több platónyi vastagabb ág és vékony gally

    -          200 liter érlelt marhatrágya

    -          fûrész telepi faforgács

    -          kukorica szár

    -          1000 liter tõzeg (Litho Peat)

    -          frissen vágott fû (rengeteg)

    -          6 köbméter termõföld

     

    A földet még be fogom oltani Natur Terra anyaggal, mely elõsegíti, hogy az egész rendszer kellemesen mûködjön.

    Jelenleg ilyen növények vannak benne, ez csak az egyik ágyás: (9nm)

    -          tépõ saláta

    -          fejes saláta

    -          jég saláta

    -          juh sóska (salátaként esszük)

    -          három féle retek

    -          paprika palánta (kápia és fehérözön) ? ezeket a retek sorok közé ültettem, mert a retek úgyis hamarosan kikerül)

    -          lapos hagyma

    -          lila hagyma

    -          vörös hagyma

    -          lapos hagyma

    -          fokhagyma

    -          kakukkfû

    -          bazsalikom

    -          oregánó

    -          turbolya

    -          kapor

    -          petrezselyem

    -          sárga répa

    -          büdöske és kalendula

    -          cékla

    -          csíkos cékla

    -          színes mangold

    -          pak choi

     És jelenleg így fest, csodásan fejlõdnek benne a növények.

    MAGAS_DSC_292311.JPG

    Már fejesedik a saláta:

    MAGAS_DSC_292312.JPG

    Mindenkit csak biztatni tudok, hogy vágjon bele és készítse el a saját magas ágyását! Olyan nagy öröm látni a növényeket. ahogy cseperednek. Húsvét szombaton a sonka mellé a saját magas ágyásunkban termesztett lila hagymát ettünk. Nagyon jó érzés volt!

    Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


    Folytats a blogon ... mazsakonyhaja.blog.hu/2014/04/28/volt...

    sponsored links

    Keres?s