Vodkamálna bonbon
sponsored links
Valami ütõsebb, alkoholos bonbonra vágytam, és mivel vodka volt otthon, ehhez kerestem receptet. Elsõ körben Praliné Zsuzsi Vodkamálna bonbonjára akadtam rá, ami annyira ínycsiklandó volt, hogy ki kellett próbálnom. Mindazok ellenére, hogy március közepén elég nehéz volt friss málnát beszerezni ? a Lidlben azért találtam ? és tudtam, hogy nem lesz egyszerû, mert ez egy fondantos bonbon lesz, mint például a konyakmeggy, amirõl már sok cifra történetet hallottam? Merthogy a folyékony, alkoholos töltelékû bonbonoknak van egy nehézsége ? az alkohol a fondant fölé szökik ? amitõl a bonbont nem lehet lezárni. Azért ezt el lehet kerülni, ha nem kanalazunk plusz alkoholt a csokihüvelyekbe adagolt gyümölcsre? Általában ez szokott gondot okozni, de valahogy késztetést érez az ember, hogy megtegye. Bennem is volt egy ilyen gondolat, nem is tudom miért, talán mert a vodka annyira magába szívta a málna illatát és az izét, és átvette élénkpiros színét, hogy legszívesebben minden cseppjét belezártam volna a bonbonba. Inkább azt javaslom, hogy a megmaradó málnás vodkát igyuk meg ? ez is egy gasztronómiai élmény lesz, a jó hangulatról nem is beszélve :).
Visszatérve a bonbonhoz, engem egyszerûen lenyûgözött a felismerés, hogy az ilyen konyakmeggy jellegû, fondantos töltelékek elõször szilárd állapotúak, és csak pár nappal a lezárás után, a gyümölcsben lévõ alkohol hatására folyósodnak meg. Ezért van az, hogy néha a konyakmeggyünkben sûrûbb, fehér a töltelék (a fondant), ha még túlságosan friss, és nem oldódott fel teljesen.
Hozzávalók:
(18 darabhoz)
- A vodkamálna töltelékhez:
friss málna (nem fagyasztott!)
annyi vodka, amennyi a málnákat ellepi
3-4 ek. fondantmassza
- A fondanthoz:
50 dkg kristálycukor
11 dkg víz
10 dkg glükózszirup
- A burokhoz:
200 g étcsoki
1%-nyi porított kakaóvaj
Elkészítés:
A friss málnaszemeket egy befõttes üvegbe teszem, és annyi vodkát öntök rá, hogy teljesen ellepje (talán egy kicsit többet is, hogy maradjon kóstolónak :) ). Legalább 2, de inkább 3-4 hétig áztatom.
Elkészítem a fondant masszát. Praliné Zsuzsi receptje alapján csináltam, annyi különbséggel, hogy a glükózt csak szirup formában sikerült beszereznem, ezért a víz mennyiségen kicsit változtatnom kellett, mert a szirup már valamennyit tartalmazott. Nálam már az átszámolt mennyiségek szerepelnek, de ha valakinek glükóz porból készülõ receptre van szüksége, ittaz eredeti változat.
A cukrot és a vizet kimérem egy lábasba, egy vizes ecsettel lemosom az edény belsõ oldalára tapadt cukorkristályokat, belekeverem a glükóz szirupot is. Egy fém kanállal elkeverem, 115 fokig melegítem, majd kb 70 fokosra visszahûtöm, majd egy sima, hûvös felületre öntöm (márványlap, tálca, tepsi stb?). Egy szilikon spatula/habkártya segítségével folyamatosan mozgatom és húzogatom, amíg sûrû, fehér ragaccsá nem válik a massza. Amikor már alig tudom mozgatni, egy légmentesen lezárható mûanyag dobozba teszem, és pár napig pihentetem, hogy kõkemény állapotúról sûrû, krémes állagúvá alakuljon.
Pár hét elteltével ? amikor a málnaszemek már jócskán magukba szívták a vodkát, és a fondant massza is megfolyósodott ? végre neki állhatok a bonbonkészítésnek! Bevallom, én csak egy hétig bírtam várni, de így is elég vodkásak lettek a bonbonok.
Elõször az étcsokit temperálom, majd megtöltöm vele a bonbonformát, és elkészítem a csokihüvelyeket. A csokiburkot kicsit vastagabbra hagyom, hogy a kifordításnál ne repedjenek be a bonbonok, amitõl késõbb szivárogna a töltelék. A formát a hûtõbe teszem, hogy a csoki megszilárduljon.
Jöhetnek a málnák! Kisebb formába egy fél, nagyobba egy egész málnát is lehet rakni, de ez a málna méretétõl is függ. A lényeg, hogy a málnák a mélyedés feléig-harmadáig érjenek, és még véletlenül sem szabad pluszban vodkát kanalazni a rájuk, mert ebben az esetben a bonbont nem lehet majd lezárni.
A fondantot maximum 40 fokosra melegítem, egy teáskanálnyit adagolok hozzá a málnás vodkából, hogy kicsit hígabb legyen. A málnákra kanalazom, hagyva helyet a lezárásnak. Nekem így elsõre elég nehezen kezelhetõ, ragacsos volt a fondant, nehéz volt a megfelelõ mennyiséget a hüvelyekbe kanalazni. Legközelebb habzsákkal próbálom megtölteni, hátha úgy könnyebben megy.
A maradék étcsokit újra temperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy órára hûtõbe teszem, majd kifordítom belõle a bonbonokat, légmentesen lezárható mûanyag dobozba rakom, és szobahõmérsékleten pár napot állni hagyom, hogy az alkohol teljesen feloldja a fondantot. Nekem két nap elegendõ volt hozzá.