Vizes Vajtartó
sponsored links
Maradjunk a születésnapnál. Timinek sikerült úgy meglepnie, olyan ajándékot kerítenie, amirõl még nekem sem volt találgatni való ötletem. Nehéz volt egyedül rájönni, hogy mi is ez. A Facebook- on hamar körbe kérdeztem a barátokat, ott is nehezen született meg a helyes válasz. S akkor se érti mindenki a lényeget, hogy mi a titok, hogyan mûködik. Nagy találmány, szép kivitelezésben. S igazán hasznos, mindennapi tárgy.
Nemrég megtanultunk házilag vajat készíteni. Megírtam (házi vaj készítés), megmutattam, nem ördöngösség. Már akadtak követõk is, ami nagyon jó érzés. Hogy jól átadható, s hasznos amit csinálok. Néha.
A vaj jó. Ha hihetünk a tudomány mai állásának, jobb, mint a margarin. Nincs benne kémia, tiszta tejszín, hagyományos technika. A tartósítása viszont nem könnyû. Hûtõben megszilárdul, s aztán csak várhatjuk szobahõmérsékleten, hogy újra kenhetõ legyen. Ha meg kint hagyjuk, az asztalon, krémes, kenhetõ marad, de hamar megromlik. Sikerült is a második köpülésnyi vajunkat emígy elveszejteni. Büdös lett, megromlott, sajnáltuk, ment a kukába. De jött a születésnap, s jött a csodás magyar kézmûves ajándék, melyet Timi a Meska kézmûves portálon talált. Kibírta, hogy ne adja oda elõbb :)
A vajtartó lényege, hogy a vaj vízben van, s emiatt nem romlik meg. A vízréteg szigetel, elzárja a levegõ útját. Így hûtést már nem igényel. Konyha asztalon, szekrényben, bárhol tartható. Kibontva rögtön friss, könnyen kenhetõ vajat ...