Vizes uborka télire tartósító nélkül!
sponsored links
Egy 5 literes üvegbe 3 kg uborka fér. Közepes nagyságúakat válasszunk! A két végüket levágjuk, késsel megszurkáljuk, majd az üvegbe tesszük. Az aljára és a tetejére bõven tegyünk kaprot! Közé 8-10 ceruzanagyságú csíkokra vágott torma kerül. Hideg vizet öntünk rá, majd leöntjük és megmérjük. 1 literhez 3 dkg sót számítunk (1 púpozott evõkanál). A levet felforraljuk és még forrón az üvegbe töltjük. Letakarjuk, vagy lazán rátesszük a tetejét, de nem zárjuk le. Néhány nap múlva zavarosodni kezd. Ha hideg a nyár, akkor éjszakára célszerû meleg vízbe állítani az üvegeket. A recept 10 nap várakozást ír, de én 5-6 nap után le szoktam zárni, és a kamrapolcra teszem.
Nem tévedés, NINCS BENNE TARTÓSÍTÓ!
(Családunkban népszerû karácsonyi ajándék.:)(Pelle Józsefné: Befõzés, házi tartósítás címû könyvébõl)