Vitamin bomba üvegbe zárva télire
sponsored links
Télen-nyáron fogy nálunk a mindennapi vitaminunk. Hála a lassú présnek már pár éve sokkal könnyebben kinyerhetõ a nyers zöldségekbõl-gyümölcsökbõl a legfinomabb ital. Igaz, hogy télen nem mindenhez lehet hozzájutni, de ha lehet is, akkor annak már nincs akkora vitamin tartalma, mint pl nyáron egy õszi baracknak, egy szõlõnek, stb. Ezért mi gondolunk a télre is és ami ilyenkor õsszel még kapható, akkor azokat kipréseljük nyersen, majd befõzõ automatában 90 fokon 30 percig, tartósítószer mentesen hõkezeljük.
Télen ezekbõl az üvegekbõl felbontunk egyet, kipréselünk hozzá minden nap friss narancsot, citromot, és még egy adag grapefruit is kerül bele, egy kis gyömbér kíséretében. Ez pontosan 2 pohár 4-4 dl valódi vitaminforrás.
Az alap ivólevet, ami nagyon sok fajta zöldség-gyümölcsbõl készül, most készítjük el. Üvegekbe zárjuk, majd koronazáróval fedjük.
A leveket nyersen engedtük át a gyümölcs présen. Üvegeztük, lezártuk és befõzõ automatában 90 fokon 30 percig hõkezeltük.
A lényerés mellett -miután minden zöldséget, gyümölcsöt tisztára mostunk, magházukat, magokat eltávolitottuk, így csak a tökéletes sûrû gyümölcshús maradt, mint "hulladék" - csúnya szóval, mert ebbõl a "hulladék"-nak nevezett sûrû és nagyon értékes gyümölcs húsból isteni lekvár készült.
A maradék gyümölcs húst felfõztük, Bözsi a Rabszolganõ pürésítette, majd dzsemfixet adtunk hozzá. Forrón üvegbe raktuk, fejre állítottuk, hogy vákum képzõdjön. 10 perc mulva talpra álltak az üvegek és várják sorsukat, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol örülni is fognak ennek a szerény kis felajánlásunknak. (50 db üveg) lekvár!