VITA-TÉMA : MENZAKOSZT

2012-12-06

sponsored links



Enni vagy nem enni???
Szerencsére nekem életem elsõ 14 évében nem kellett megismerkednem a menzakoszt rejtelmeivel - mivel nem voltam napközis, mindig "hazait" ehettem, ami már abban az idõben is messze felülmúlta az iskolai konyha produktumait. A bajok a középiskolai években kezdõdtek el, amikor évrõl-évre jobban romlott a színvonal, és töpörödött a fejadag. Az elsõ évben még foszlós kalács, vaj és igazi fõzött kakaó volt a reggeli, mire érettségiztünk jobb esetben be kellett érnünk egy kifli, némi sütõmargarin, és egy plecsni méz kombinációjával. Mindenhol másképp fõznek - van, ahol az instant leves porok, és pörköltszaftok uralják a terepet, míg igényesebb helyeken egyre inkább kezdenek ügyelni a helyben megtermelt természetes alapanyagok felhasználására, és az egészséges táplálkozás ismérveinek betartására. De hol is kellene elkezdeni, ha nem az iskolákban a tudatos étkezés jelentõségére való oktatást - és hozzászoktatni a kicsiket ahhoz, hogy úgy is lehet finomakat enni, ha nincs tele minden zsírral és cukorral... Az elgondolás kiváló, és dicséretes - csak az a baj, hogy a mai forráshiányos világban miként tudja mindezt kivitelezni egy kistelepülés. Mindenesetre varázslónak kell lennie az élelmezésvezetõnek ahhoz, hogy ez maradéktalanul megvalósulhasson.
Eheti vita-témánk kérdései:
Mennyire egészséges a mai menza-konyhák kínálata?
Lehetséges kevés pénzbõl is egészséges ételeket fõzni?
Valóban tanítható az egészséges életmód akkor is, ha az otthoni körülmények mindezzel szöges ellentétben állnak?
A válaszokat a szokott címre várom: www.facebook.com/eletreceptek vagy a eletreceptinfo@gmail.com
/

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2012/12/vita-...

sponsored links

Keres?s