VISSZATÉRÉS + Mozaikos epres
sponsored links
Úgy látszik szerencsés nap számomra ez a mai ... péntek 13. Nem terveztem ilyen hosszúra a távolmaradást, de elõször a számítógép romlott el, aztán pedig hetekig tartó, igen fájdalmas hát,- és derékfájással küszködtem. Bár sütöttem fõztem, de fotók nem mindenrõl készültek, mert fájdalom miatt nem tudtam a fényképezéshez hajolgatni, sokszor még kedvet sem éreztem hozzá, pedig ez ritkán fordul elõ velem.Egy légiesen könnyû, habos desszertet hoztam, bár az eperszezonnak szinte napokon belül vége, de ezt az édességet még érdemes elkészíteni, ráadásul kimaradt tojásfehérjéinket is felhasználhatjuk hozzá. Az összeállítás alig pár percet vesz igénybe, nnnaa igen, a fagyasztási idõt azt azért nehéz kivárni, mert már folyékony állapotában is legszívesebben bekanalazná az ember. Mire megdermed, az aljára lesüllyedt eper szép mozaik mintát képez benne, így nem csak finom, de ezáltal nagyon mutatós is lesz.
Elkészítési idõ: 30 perc
Pihentetés: 2-4 óra
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 10 dkg víz
- 6 lapzselatin
- 1 citrom
- 50 dkg eper
- 2 dl tejföl
- 2 tojásfehérje
Elkészítése:
- Összekeverjük a vizet a cukrokkal, tûzre téve addig kevergetjük, míg azok feloldódnak a vízben. Félretesszük hûlni.
- Közben hideg vízben beáztatjuk a lapzselatint, amikor kellõen megpuhult csomó mentesre keverjük a cukros vízzel.
- A megtisztított, megmosott eperbõl néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsit megnyomkodjuk villával, megcsepegtetjük néhány csepp citromlével és ráreszeljük a citromhéjat is.
- Ráöntjük a zselatinos masszát, jól összekeverjük.
- A felvert tojásfehérjéhez óvatosan hozzákeverjük a simára elkevert tejfölt.
- A masszát egy megfelelõ méretû, magasabb, elõzõleg folpackkal kibélelt formába öntjük, így dermedés után könnyebb lesz kivenni.
- Dermedésig hûtõbe vagy mélyhûtõbe tesszük.
- Eperszemekkel, citromfûvel, mentával díszítjük, szeletekre vágva kínáljuk.