Virslis kifli
sponsored links
Egyik nap vásárlás közben találtam mini virsliket, amirõl egybõl eszembe jutott, hogy vajas tésztával körbe tekerve reggelire milyen jó lehet. Gyorsan bele is tettem egyet a kosárba, hogy az elképzeléseimet megvalósíthassam. A hajtogatott vajas tészta jó választás volt, mivel hûtõbe kell tárolni a maradékot és újra melegítve nagyon finom puha, illatos kiflit reggelizhetünk másnap is.
Virslis kifli
Hozzávalók (12 db):
12 db mini virsli
250 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiõrlésû liszt
50 g BL50 fehér liszt
20 g élesztõ
1 tk. cukor
kb. 2 dl langyos tej
2 kk. só
1 tojás
15 g vaj
+150 g vaj
Tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag
Elkészítés:
Az élesztõt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe és keverjük el a cukorral és hagyjuk 15 percig pihenni. A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a tojást és a felfuttatott élesztõt. Állítsuk össze a tésztát a maradék tejjel, majd jól dagasszuk ki. A vége felé adjuk hozzá a vajat és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát. Tegyük kelesztõ tálba, majd a hûtõbe 1 óra hosszára. A vajat reszeljük le egy fóliára, lapítsuk el, majd tegyünk rá egy másik fóliát és helyezzük ezt is hûtõbe.
Nyújtsuk ki a tésztát négyzet alakúra. Nem kell, hogy túl nagy legyen, csak akkor, hogy éppen be tudjuk csomagolni a vajat. Tegyük a vajat a közepére, majd hajtsuk rá a tésztát mind a négy irányból. Nyújtsuk ki téglalap alakúra és kezdjük el hajtogatni. Balról hajtsuk be 1/3-ig, majd jobbról balra a tetejére. Fordítsuk el a tésztát 90°-kal, ismét nyújtsuk ki téglalap alakúra, de most 1/4-ig hajtsuk mind a két oldalról, majd csukjuk be, mint egy könyvet. A hajtogatásoknál figyeljünk oda, hogy ne legyen lisztes a tészta felülete, amikor hajtogatjuk, seperjük le róla. Mehet vissza a hûtõbe 30 percre. Ezt a hajtogatást ismételjük meg még kétszer. Az utolsó pihentetés után nyújtsuk téglalap alakúra és osszuk el 12 részre. Egy téglalap jut egy virslire. Ezt ismét vágjuk ketté, így két vékonyabb tésztát kapunk. Tekerjük a virsli köré. Kicsit görgessük át, hogy jobban összetapadjanak, de ne erõsen, mert akkor összenyomjuk a tésztát. Kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Hagyjuk duplájára kelni, addig melegítsük elõ a sütõt 200°C-ra.
Elõmelegített sütõbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ha nem fogyna el, hûtõbe tároljuk, majd felmelegítve ismét ugyanolyan finom lesz.
Virslis kifli
Hozzávalók (12 db):
12 db mini virsli
250 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiõrlésû liszt
50 g BL50 fehér liszt
20 g élesztõ
1 tk. cukor
kb. 2 dl langyos tej
2 kk. só
1 tojás
15 g vaj
+150 g vaj
Tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag
Elkészítés:
Az élesztõt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe és keverjük el a cukorral és hagyjuk 15 percig pihenni. A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a tojást és a felfuttatott élesztõt. Állítsuk össze a tésztát a maradék tejjel, majd jól dagasszuk ki. A vége felé adjuk hozzá a vajat és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát. Tegyük kelesztõ tálba, majd a hûtõbe 1 óra hosszára. A vajat reszeljük le egy fóliára, lapítsuk el, majd tegyünk rá egy másik fóliát és helyezzük ezt is hûtõbe.
Nyújtsuk ki a tésztát négyzet alakúra. Nem kell, hogy túl nagy legyen, csak akkor, hogy éppen be tudjuk csomagolni a vajat. Tegyük a vajat a közepére, majd hajtsuk rá a tésztát mind a négy irányból. Nyújtsuk ki téglalap alakúra és kezdjük el hajtogatni. Balról hajtsuk be 1/3-ig, majd jobbról balra a tetejére. Fordítsuk el a tésztát 90°-kal, ismét nyújtsuk ki téglalap alakúra, de most 1/4-ig hajtsuk mind a két oldalról, majd csukjuk be, mint egy könyvet. A hajtogatásoknál figyeljünk oda, hogy ne legyen lisztes a tészta felülete, amikor hajtogatjuk, seperjük le róla. Mehet vissza a hûtõbe 30 percre. Ezt a hajtogatást ismételjük meg még kétszer. Az utolsó pihentetés után nyújtsuk téglalap alakúra és osszuk el 12 részre. Egy téglalap jut egy virslire. Ezt ismét vágjuk ketté, így két vékonyabb tésztát kapunk. Tekerjük a virsli köré. Kicsit görgessük át, hogy jobban összetapadjanak, de ne erõsen, mert akkor összenyomjuk a tésztát. Kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Hagyjuk duplájára kelni, addig melegítsük elõ a sütõt 200°C-ra.
Elõmelegített sütõbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ha nem fogyna el, hûtõbe tároljuk, majd felmelegítve ismét ugyanolyan finom lesz.