Virsli kisokos ? milyen virslit vegyĂŒnk?

2017-12-27

sponsored links

virsli



Évente kb  harmincezer tonna virslit vĂĄsĂĄrolunk, ez hĂĄztartĂĄsonkĂ©nt mintegy 7,3 kg-ot jelent, ĂĄm a virsli igazi szezonja a december, a szilveszter. 

Mit nevezĂŒnk virslinek?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatĂĄrozĂĄsa szerint: legfeljebb 30 mm ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ», termĂ©szetes, vagy mĂ»bĂ©lbe töltött, hĂșspĂ©pet tartalmazĂł, fĂ”zĂ©ssel hĂ”kezelt, fĂŒstölt, (vĂ­zgĂ”zzĂĄrĂł mĂ»bĂ©lbe töltött termĂ©k esetĂ©n) fĂŒstöletlen, vagy fĂŒst Ă­zesĂ­tĂ©sĂ» homogĂ©n metszĂ©slapĂș kĂ©szĂ­tmĂ©ny. A hĂșstartalom a kĂ©sztermĂ©kre vonatkoztatva legalĂĄbb 51 %.

Az elsĂ” ?virslit?, a frankfurtert Johann Georg Lahner kĂ©szĂ­tette 1805-ben kĂ©tfĂ©le hĂșsbĂłl, marhĂĄbĂłl Ă©s disznĂłbĂłl. Ehhez sĂłt, fĂ»szereket Ă©s vizet adott, majd ezt juhbĂ©lbe töltötte Ă©s enyhĂ©n fĂŒstölte. Innen indult vilĂĄghĂłdĂ­tĂł ĂștjĂĄra, amit szinte mindenhol frankfurternek hĂ­vnak, a mi virsli szavunk a wĂŒrstchen (kolbĂĄszka) szĂłbĂłl ered.

Az ÉlelmiszerkönyvbĂ©li meghatĂĄrozĂĄst bĂĄr szigorĂ­tottĂĄk, de Ă­gy is viszonylag lazĂĄk a követelmĂ©nyek a virslivel szemben. A hĂșs egy rĂ©sze helyett mechanikailag szeparĂĄlt hĂșst hasznĂĄlhatnak, amit a szakszlengben az eljĂĄrĂĄs szerint fehĂ©r vagy rĂłzsaszĂ­nt takonynak(!) hĂ­vjĂĄk, szĂłval el lehet kĂ©pzelni? Ennek nagyobb a vĂ­ztartalma is, tehĂĄt nehezĂ­ti a kĂ©szĂ­tmĂ©nyt. Az elÔírt fehĂ©rjetartalmat szĂłjafehĂ©rjĂ©vel vagy vĂ©rplazmĂĄval növelhetik, a fĂ»szerek helyett aromĂĄkat vagy kivonatokat hasznĂĄlhatnak, a szĂ­nezĂ©shez szĂ­nezĂ©keket, a kĂ­vĂĄnatos hĂșsĂ­z elĂ©rĂ©sĂ©hez Ă­zfokozĂłkat; a fĂŒstölĂ©s nem lehetsĂ©ges a mĂ»anyag bĂ©l miatt, Ă­gy ezt fĂŒstaromĂĄval ?helyettesĂ­thetik?.



Milyen virslit vegyĂŒnk?

A pårszåz Ft-os virslitÔl nyilvånvalóan nem vårhatunk csodåt.

Viszont a dråga sem jelenti magåtól értetÔdÔen azt, hogy minÔségi termék.

NĂ©zzĂŒk meg mindegyiknĂ©k az összetevĂ”ket.

A törvĂ©nyvĂĄltozĂĄs Ăłta 51 %-osnak kell lennie minimum a virsli hĂșstartalmĂĄnak. De az igazi Ă©lvezeti szint kb 80 % felett kezdĂ”dik!

A virslik ĂĄltalĂĄban elĂ©g sok adalĂ©kanyagot tartalmaznak, amiket kerĂŒljĂŒnk, az a szĂłja Ă©s a mechanikusan szeparĂĄlt hĂșs. De ĂĄltalĂĄban lĂĄthatunk az összetevĂ”k között nĂĄtrium-glutamĂĄtot (E621), azaz Ă­zfokozĂłt, nitrites pĂĄcsĂłt, ami a hĂșs rĂłzsaszĂ­nĂ»sĂ©gĂ©t segĂ­t megtartani , trinĂĄtrium-citrĂĄtot, ami a sĂłkoncentrĂĄcióéft, savassĂĄgszabĂĄlyozĂĄsĂ©rt Ă©s a nedvessĂ©g megtartĂĄsĂĄĂ©rt felel, aszkorbinsavat, ami az idĂ” elĂ”tti barnulĂĄst akadĂĄlyozta, polifoszfĂĄtot, ami a virsli roppanĂłssĂĄgĂĄt segĂ­ti elĂ”. SzĂ©p kis lista? IgyekezzĂŒnk ezekbĂ”l minĂ©l kevesebbet megenni.

A nĂ©gylĂĄbĂșaknak ĂĄltalĂĄban tartalmasabb, Ă­zletesebb a hĂșsa, viszont drĂĄgĂĄbbak is, mint a szĂĄrnyasokbĂłl kĂ©szĂŒlt virslik.





Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalål Facebook oldalåhoz és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirÔl! ?



Virsli



Forrås: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Virsli

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20141226-hogyan-vasaroljanak-jo-virslit.html

http://hvg.hu/gasztronomia/20131228_Virsli_vurstli_frankfurti_becsi_baromfi_




Folytatás a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2017/12/27/virs...

sponsored links

Keres?s