Világjáró étkek?1. ? Románia
sponsored links
Ma hoztam nektek egy nagyon finom melengetõ, selymesen ízletes, Tejszínes-kapros csorba levest.
A lányom egyik nagy kedvence? :)
Ennek is megvan a magunk kis története: amikor is a lányom hosszabb idõre kint volt 4 évvel ezelõtt Brassóban, akkor szeretett bele ebbe a levesbe. Aztán én is meglátogattam, és rögtön elvitt Brassó kedvenc éttermébe és bizony meg kellett kóstolnom a csorba levest. Már sejtettem, hogy mire megy ki a játék? rögtön feladatként kiadta, hogy amire haza jön, 2 hónap múlva, addigra készítsem el neki a csorba leves, de olyan legyen ám, mint amit kint evett.
Nem estem kétségbe, hisz tudtam, hogy amikor még 1992-ben Spanyolországban voltam, akkor az ottani híres ?Paella? nekem nagyon ízlett, és akkor is fejbõl rögtönöztem, ízlelés után. Még akkoriban internet sem volt, és teljességgel eltaláltam a receptet, amit már jóval, évekkel azután lecsekkoltam a neten. De persze az is maradt az én változatom? Gondoltam most sem fog cserbe hagyni az ízlelésem, sosem szokott. :)
Szóval folytatva a történetet, amikor hazaindultam, persze hogy feltankolt ?Maggi csorba leves kockával? kintrõl. Amire persze hazaérkezett a csorba leves készen volt. Kérdeztem is tõle, na milyen?? Mond már? kóstolgatta-kóstolgatta, aztán végre kinyögte, nagyon-nagyon finom, és ott volt a nagy mosoly az arcán ? már tudtam, hogy beletrafáltam? - Anya, pont olyan, mint, amit kint ettem viszont még egy kis citromot elviselne? :)
Így a következõ variációnál, már citrom és lime ízesítettem még, szóval így lett neki tökéletes az én csorba levesem? :)
Megnyugvással tölt el, hogy amikor fõzöm neki, akkor mindig egy kicsit oda varázsolom neki az emlékeket Brassóról?
Azóta tudom már, hogy sok féle csorba leves létezik, de én maradok az én változatomnál.. amit már nagyon sokszor elkészítettem, próbáljátok ki, nagyon finom?
Persze a csorba leves kockát, azóta Levi kollégámmal hozatom, amikor haza utazik, mivel én nem találtam ilyen terméket MO-on, de ez persze ez helyettesíthetõ több citrom levével? És akkor lássuk a receptet:
Tejszínes-kapros csorba leves
Hozzávalók:
1 nagy ek kókuszzsír
1 nagy fej vöröshagyma ? apróra vágva
2 gerezd fokhagyma ? átnyomva
2 db paradicsom
2 db kaliforniai paprika
1 db chili ? apróra vágva, aki nem szereti a túl csípõset, az magozza ki
15 dkg húsos szalonna vagy erdélyi szalonna
negyed szál füstölt kolbász
? kg pulyka apróhús
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb karalábé
1 szál spanyol zeller ? vagy sima fél db
2 maréknyi zöldbab, zöldborsó
Fûszerek:
? tk lestyán
? tk borsikafû
? tk hétbors durvára darált vagy õrölt bors
1 tk majoránna
? tk kakukkfû
1 csokor kapor ? apróra vágva
1 csokor petrezselyem ? apróra vágva
3 db babérlevél
1 tk só ? himalája vagy ételízesítõ
3 db csorba leves kocka ? ha nincs, akkor emeljük meg a citrom mennyiségét 1 db-ra
? citrom leve
? lime leve
3 ek tejföl
1 dl fõzõ tejszín
Elkészítés:
A kókuszzsíron apróra vágott vöröshagymát, a felkockázott húsos szalonnát, füstölt kolbászt, paradicsomot, hosszában felvágott kaliforniai paprikát, fokhagymát, chilit megdinszteljük, ezt követõen hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst, és tovább pirítjuk.
Megpucoljuk a zöldségeket és kockára felszeleteljük, és hozzáadjuk a húsos keverékhez, és a fenti fûszerekkel, fûszerezzük, tovább pirítjuk kb. 10 percig. Ezt követõen, annyi vízzel öntjük fel, hogy sûrû, tartalmas levest kapjunk, tehát ellepje a víz a húst és a zöldségeket.
Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a zöldbabot és borsót, ezeknek nem sok fõzési idõ kell.
Ha minden megpuhult, akkor a tejfelt a tejszínnel elkeverjük egy edénybe, és hozzáadunk két merõkanálnyi forró levest és elkeverjük, ha kész, hozzácsurgatjuk a leveshez, közben kevergetjük.
Én nem szoktam lisztel behabarni a tejfölt, mert így ahogy én készítem egészséges éttrendbe is beilleszthetõ.
Jó étvágyat.
Klarissza
Világjáró étkek?2. ? Románia
Három ezeregyéjszaka?
Helló Világ!
Ahogyan mi szeretjük?
Bõség, gazdagság és szerencse?
A lányom egyik nagy kedvence? :)
Ennek is megvan a magunk kis története: amikor is a lányom hosszabb idõre kint volt 4 évvel ezelõtt Brassóban, akkor szeretett bele ebbe a levesbe. Aztán én is meglátogattam, és rögtön elvitt Brassó kedvenc éttermébe és bizony meg kellett kóstolnom a csorba levest. Már sejtettem, hogy mire megy ki a játék? rögtön feladatként kiadta, hogy amire haza jön, 2 hónap múlva, addigra készítsem el neki a csorba leves, de olyan legyen ám, mint amit kint evett.
Nem estem kétségbe, hisz tudtam, hogy amikor még 1992-ben Spanyolországban voltam, akkor az ottani híres ?Paella? nekem nagyon ízlett, és akkor is fejbõl rögtönöztem, ízlelés után. Még akkoriban internet sem volt, és teljességgel eltaláltam a receptet, amit már jóval, évekkel azután lecsekkoltam a neten. De persze az is maradt az én változatom? Gondoltam most sem fog cserbe hagyni az ízlelésem, sosem szokott. :)
Szóval folytatva a történetet, amikor hazaindultam, persze hogy feltankolt ?Maggi csorba leves kockával? kintrõl. Amire persze hazaérkezett a csorba leves készen volt. Kérdeztem is tõle, na milyen?? Mond már? kóstolgatta-kóstolgatta, aztán végre kinyögte, nagyon-nagyon finom, és ott volt a nagy mosoly az arcán ? már tudtam, hogy beletrafáltam? - Anya, pont olyan, mint, amit kint ettem viszont még egy kis citromot elviselne? :)
Így a következõ variációnál, már citrom és lime ízesítettem még, szóval így lett neki tökéletes az én csorba levesem? :)
Megnyugvással tölt el, hogy amikor fõzöm neki, akkor mindig egy kicsit oda varázsolom neki az emlékeket Brassóról?
Azóta tudom már, hogy sok féle csorba leves létezik, de én maradok az én változatomnál.. amit már nagyon sokszor elkészítettem, próbáljátok ki, nagyon finom?
Persze a csorba leves kockát, azóta Levi kollégámmal hozatom, amikor haza utazik, mivel én nem találtam ilyen terméket MO-on, de ez persze ez helyettesíthetõ több citrom levével? És akkor lássuk a receptet:
Tejszínes-kapros csorba leves
Hozzávalók:
1 nagy ek kókuszzsír
1 nagy fej vöröshagyma ? apróra vágva
2 gerezd fokhagyma ? átnyomva
2 db paradicsom
2 db kaliforniai paprika
1 db chili ? apróra vágva, aki nem szereti a túl csípõset, az magozza ki
15 dkg húsos szalonna vagy erdélyi szalonna
negyed szál füstölt kolbász
? kg pulyka apróhús
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb karalábé
1 szál spanyol zeller ? vagy sima fél db
2 maréknyi zöldbab, zöldborsó
Fûszerek:
? tk lestyán
? tk borsikafû
? tk hétbors durvára darált vagy õrölt bors
1 tk majoránna
? tk kakukkfû
1 csokor kapor ? apróra vágva
1 csokor petrezselyem ? apróra vágva
3 db babérlevél
1 tk só ? himalája vagy ételízesítõ
3 db csorba leves kocka ? ha nincs, akkor emeljük meg a citrom mennyiségét 1 db-ra
? citrom leve
? lime leve
3 ek tejföl
1 dl fõzõ tejszín
Elkészítés:
A kókuszzsíron apróra vágott vöröshagymát, a felkockázott húsos szalonnát, füstölt kolbászt, paradicsomot, hosszában felvágott kaliforniai paprikát, fokhagymát, chilit megdinszteljük, ezt követõen hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst, és tovább pirítjuk.
Megpucoljuk a zöldségeket és kockára felszeleteljük, és hozzáadjuk a húsos keverékhez, és a fenti fûszerekkel, fûszerezzük, tovább pirítjuk kb. 10 percig. Ezt követõen, annyi vízzel öntjük fel, hogy sûrû, tartalmas levest kapjunk, tehát ellepje a víz a húst és a zöldségeket.
Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a zöldbabot és borsót, ezeknek nem sok fõzési idõ kell.
Ha minden megpuhult, akkor a tejfelt a tejszínnel elkeverjük egy edénybe, és hozzáadunk két merõkanálnyi forró levest és elkeverjük, ha kész, hozzácsurgatjuk a leveshez, közben kevergetjük.
Én nem szoktam lisztel behabarni a tejfölt, mert így ahogy én készítem egészséges éttrendbe is beilleszthetõ.
Jó étvágyat.
Klarissza
Hasonló bejegyzések:
Világjáró étkek?2. ? Románia
Három ezeregyéjszaka?
Helló Világ!
Ahogyan mi szeretjük?
Bõség, gazdagság és szerencse?