Világbajnok Tortilla (300!)
sponsored links
Na végre, eljött az idõ a legnagyobb és abszolút kedvenc bisztró törzsvendégek által nagyra tartott és sokszor méltatott tortilla recept megosztásához. Kellõen felcsigáztam az érdeklõdést? :) Remélem, a lenti kép magáért beszél. A tortilla nálunk akkor világbajnok, ha lágy, puha, könnyen hajtható, csomagolható, hamar elkészül és három darabbal jól is lehet lakni. Persze, ha megfelelõen ütõs töltelék van hozzá, benne. Ötlet és adaptáció a Cafe Sucre Farine oldaláról. Respect! és jobb, mint a bolti.
Hozzávalók 15-16 darabhoz
- 360 gr fehér liszt
- 5 gr tengeri só, apró szemû
- 5 gr sütõpor
- 65 ml olívaolaj
- 220 ml langyos víz
Elkészítés
A sót, lisztet és sütõport összekeverjük. Hozzáöntjük az olajat és a langyos vizet is. Fakanállal alaposan összekeverjük, majd enyhén lisztes felületen 1 percig gyúrjuk. Rugalmas, szép tésztát kapunk.
Elosztjuk 14-16 felé. Ez nem egyszerû, de nem is ördöngösség. Nálunk a teljes, begyúrt tészta súlya: 660 gr (digi mérlegen) abból készül 15 tortilla, tehát egy adag súlya kb. 41 gr. Kis darabot levágok, rádobom a mérlegre, megmérem, pont annyi, a többit pedig ugyanígy. A darabka tésztákat gombóc formára gömbölyítem és 15 percet hagyom pihenni. Ezalatt a tészta kicsit szárazabb lesz és a sütõpor is elkezd benne dolgozni, lazítani a tésztát.
Bekapcsoljuk a tûzhelyt és közepes hõfokra állítva elõmelegítünk egy nagyobb serpenyõt. Szárazon.
A gombócokat ha szükséges, enyhén lisztes felületen, nyújtófa segítségével 20-22 cm átmérõjû, nagyjából kör alakúra nyújtjuk. Óvatos, rövid, egyirányú, kifelé tartó mozdulatokkal nyújtunk. A tészta rugalmas, hogy megkapjuk a kellõ méretet (nagy serpenyõbe való, vékony, puhaság). Ha nagyon lisztes lesz a lepényünk, a serpenyõt érdemes néha papírtörõvel kitörölni, odaéghet a lepergett liszt.
Vigyázva, hogy ne szakadjon el a tészta, beletesszük a közepesen forró serpenyõbe. Addig sütjük (egy perc megfelelõ forróság esetén) amíg a felszínén kis hólyagok nem lesznek. Alánézünk és ha kicsit barna foltokat is látunk, akkor több, mint tökéletes. Lehetne tovább is sütni, de ezzel elveszítjük azt az elõnyt, amirõl az egész szól, a lágy, puha, könnyed szerkezetet.
Ügyesen megfordítjuk és fél percig sütjük. A második oldal mindig hamarabb elkészül. Nagy tányérra tesszük és alacsony hõfokra tekert sütõbe tesszük vagy betakargatva melegen tartjuk.
Egyesével megsütjük a többi tortilla lepényt is. Közben, fél kézzel összedobunk egy hagymán, babon és csirkén alapuló, közepesen csípõ "csilit". Itt nincs recept, ízlés és kreativitás elõ a fiókból, jó lesz, kb egyszerre készülnek el.
Megtöltjük a tortillákat, szósz, babos finomság vagy saláta és robbantott hús, minden jöhet.
Ja és ez a 300 (!) bejegyzés, örüljünk együtt, hogy szép és finom az élet :)