Villámgyors szilvás-túrós süti
sponsored links
Lusta szombatok kedvec sütije lesz ez a túrós süti, ugyanis csak rétegezni kell a hozzávalókat és mehet a sütõbe!
De akkor is nagyszerû, ha egy hosszú nap után valami gyümölcsös édességre vágytok, ugyanis 15 perc alatt összeállítható és kb. fél óra sütés után készen illatozik az asztalon. Most szilvával készítettem az õszi hangulathoz igazodva, leheletnyi fahéjas porcukorral megszórva, de bármilyen gyümölccsel remekül mûködik, és gyümölcs nélkül, csak citromos túróval is nagyon finom. Egy dolog nagyon fontos azonban ennél a sütinél: mivel a liszt szárazon kerül a sütõforma aljára, ezért nagyon vastagon kell kivajazni, így biztosan nem marad lisztes az elkészült süti alja.
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 17 dkg porcukor
- csipet só
- 0,5 csomag sütõpor
- 50 dkg túró
- 1 citrom héja
- 2 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 30 dkg szilva (magozott súly)
Fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A lisztet, a porcukrot és a sót és a sütõport egy nagy tálba tesszük és elkeverjük.
- A túrót villával áttörjük és hozzáreszeljük a citromhéjat.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjébõl kemény habot verünk.
- A sárgákat is felhabosítjuk, majd hozzáöntjük a tejet és beleforgatjuk a fehérje habot.
- A szilvákat megmossuk és felszeleteljük.
- A sütõformát kivajazzuk. Elõször a liszt felét beleszórjuk.
- Elmorzsoljuk rajta a túrót és elosztjuk rajta a szilvaszeleteket.
- Végül beborítjuk a maradék liszttel és ráöntjük a tojásos-tejes masszát.
- A tetejére morzsoljuk/apróra kockázzuk a vajat.
- 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol kb. 30-40 perc alatt megsül.
- Ha kihûlt, vékonyan megszórjuk fahéjas porcukorral.