Villámgyors gyümölcsös kocka
sponsored links
A kevert süteményeket kevésbé szeretem, viszont a gyümölcsös kevertekért rajongok. Sokféle van már a blogomon, lehet belõle válogatni. Ehhez a sütihez is csak egy tál, egy tepsi és egy fakanál (mixer) kell. Valóban villámgyors, mert a gyümölcs megmosásától kezdve a sütés végeztéig maximum 30 perc az elkészítése. Nem olyan laza, könnyed tésztáról van szó, viszont puha, nagyon finom vajas-vaníliás a tésztája - ez az egyik kedvenc gyerekkori ízemlékem a kevert tészták közül. Bár ezt most magamtól, érzés és ízlés alapján készítettem, nem követtem semmilyen receptet. Bármilyen gyümölccsel elkészíthetõ. Nálam most eper és cseresznye került bele, mert hetek óta szinte egyedül dézsmálom a kertbõl ezt a két gyümölcsöt csak úgy önmagában (imádom a kertben termett gyümölcsöket és zöldségeket, nyáron szinte ezeken élek nyersen fogyasztva, rágcsálva) - gondoltam most már készítek belõlük egy sütit is a családnak.
Hozzávalók a tésztához:
20x25 cm-es tepsihez
3 tojás
12 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
12 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
1 teáskanál sütõpor
20 dkg finomliszt
fél dl tej
fél dl tej
50 dkg bármilyen gyümölcs (nálam most eper és cseresznye)
A tetejére:
2 evõkanál olvasztott vaj
1 evõkanál kristálycukor és 1 csomag vaníliás cukor keveréke
Ez a csodás virágmintás kerámia bögre és tányér, illetve a fehér fa tálca megtalálható a webáruházban is az alábbi linken:
Elkészítés:
1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), hozzáadjuk a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot) és az olvasztott (kihûtött!) vajat, melyekkel összekeverjük. Hozzászitáljuk a sütõporral elkevert lisztet is - simára keverjük a tésztát. Végül fellazítjuk egy kicsit a fél dl tejjel.
2. Sütõpapíros tepsibe egyengetjük, megszórjuk a tetejét a megmosott/megszárított gyümölcsökkel (a nagyobb gyümölcsöket vágjuk ketté). Elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben kb. 15-18 perc alatt megsütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!) Végezzünk tûpróbát!
3. A megsült süteményt kivesszük a sütõbõl és amíg még forró, megkenjük a tetejét az olvasztott vajjal és megszórjuk a kristálycukor + vaníliás cukor keverékével.
4. Kis kockákra felvágva tálaljuk.
Sütés után a tepsiben is nagyon kívánatosan nézett ki ?
Tegnap dél körül sütöttem ezt a süteményt és hirtelen nagyon ijesztõ sötét felhõk gyülekeztek az égbolton, majd 1 órán keresztül esti sötétség borította be a lakást. Vastag villámok cikáztak le az égrõl, melyeket óriási dörrenések, csattanások követtek és egy jó nagy felhõszakadás. Köztudott, hogy ilyenkor áramszünet is szokott lenni, emiatt végig azt mondogattam magamban, hogy most kivételesen ne legyen áramszünet, mert akkor a süteményem a villanysütõben csak félig fog megsülni és annak nem örülnék. ? Szerencsére csak pillanatnyi áramkimaradások voltak, így szépen megsült a sütim.
Viszont este újra jött egy vihar és 7-tõl 9-ig teljes áramszünet volt, de olyan jól eltöltöttük az idõt a két kisfiammal és férjemmel. Mindannyian bekucorodtunk a franciaágyra és a félhomályban játszottunk. Körbefogtuk Zalánt, nehogy lemásszon az ágyról: vígan szöszmötölt a kis játékaival közöttünk, a férjem Milán és én pedig szójátékot játszottunk. Amikor épp meguntuk a játszást, hirtelen visszajött az áram (ideje volt este 9 órakor), úgyhogy gyorsan fürdetni kellett a fiúkat, mert már álmosak voltak. Kellemes este volt...
Jó étvágyat kívánok a sütihez!
...és hoztam egy kis programajánlót hétvégére a környéken lakóknak