Villámgyors ebéd + az elsõ hét cukor nélkül
sponsored links
Nem ez a bejegyzés következett volna, de most átugrunk egy részt, aztán majd visszatérünk arra a bejegyzésre, ami ezután fog következni. Világos?
Sokan (fõleg otthon lévõ anyukák) kértétek, hogy osszak meg olyan recepteket, amelyeknek az elkészítése kevés idõt vesz igénybe, így a babák, gyerekek ellátása mellett is tudtok meleg ételt tenni az asztalra. Ez nem könnyû feladat, tudom. Nálunk is trükközést igényel a fõzés és néha az ebéd eltolódik vacsorába, mert adagokban tudom elkészíteni, még akkor is, ha kevés idõt vesz igénybe. Ádi nem igazán alszik napközben a kiságyában, szóval sétálni kell menni vele és így tud aludni. Szóval nálunk nem mûködik az, hogy, amíg alszik a baba, addig összedobok egy gyors ebédet. Ez csak akkor valósítható meg, ha I. itthonról dolgozik és elviszi sétálni Ádit, én meg másfél óra alatt összedobom a mi ebédünket, az övét és, ha minden jól megy, még fotózni is tudok, meg elpakolni mindent, ami a fotózással jár. Ha extra gyors vagyok, akkor marad még 5 percem leülni megenni az ebédet vagy szörfözni egy kicsit a neten… vagy ha nagyon fáradt vagyok, akkor ledõlök a kanapéra és alszom 5-10 percet.
Ez a a villámgyors ebéd (és ebbõl egy sorozatot szeretnék itt a blogon) pirított fokhagymás citromos leveleskelbõl állt, valamint készítettem hozzá pirított füstölt paprikás, citromos csicseriborsót és fõztem egy adag rizst. A hét közepén dobtam ezt össze elõször és annyira ízlett, hogy ma megcsináltam még egyszer, hogy le is tudjam fotózni. A leveleskelt még sörélesztõ pehellyel ízesítettem, a csicseriborsót pedig füstölt piros paprikával és köménymaggal.
A sörélesztõ pehelyrõl... Aki még nem próbálta ki, annak jelzem, hogy nincsen se sör, se élesztõ íze és nincsen erjesztõ képessége sem. A sörélesztõ egy vitamin kincsesbánya. “Található benne B-komplex, ami tartalmaz B1 vitamint (thiamin), B2 vitamint (riboflavin), B3 vitamint (niacin), B5 vitamint (pantoténsav), B6 vitamint (piridoxin), B9 vitamint (folsav), és H vagy B7 vitamint (biotin). Ezek segítenek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában. Jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztõrendszerre, valamint a bõr, a haj, a száj, és a máj egészségi állapotára. A sörélesztõben a létezõ 24 aminosavból 16-ot találhatunk. Jelentõs a kálcium, króm, szelén, vas és foszfor tartalma. Találunk benne rezet, cinket és jódot is. A sörélesztõpelyhet egy egysejtû gombából, a Saccharomyces cerevisiae -bõl készítik. Ezt a gomba fajt kifejezetten étrend kiegészítõkben való felhasználásra is szaporítják, gabonákon. Pehely formájában a sörélesztõ már nem tartalmaz élõ gombákat, így jó tudni, hogy candida-kúrán lévõk is fogyaszthatják. Cukorbetegeknek is különösen ajánlott a fogyasztása, mivel a sörélesztõ magas króm tartalma segíti a vércukorszint szabályozását. A cukorbetegek hasnyálmirigye nem tud megfelelõ mennyiségû inzulint termelni, ami átalakítaná a vércukrot. Megfigyelések szerint a króm csökkentheti a vércukorszintet, ugyanakkor növeli a glükóz érzékenységet, így csökkentve a szükséges inzulin mennyiségét. A sörélesztõ olyan energiaforrás, amely növeli állóképességünket, erõsíti immunrendszerünket, javítja a máj mûködését, így hozzájárul a méregtelenítéshez.” (Forrás: innen.) Fogyasztása tehát nemcsak vegetáriánusoknak és vegánoknak ajánlott, hanem húsevõknek is.
A füstölt édes paprikáról – ami pimiento paprikából készül – pedig ódákat tudnék zengeni. Illata mesés és ha fõzünk vele a mennyországba jutunk… na jó, nem… de a vele ízesített ételeket teljesen átformálja. Állítólag aromáját az adja, hogy tölgyfahordókban tárolják. Én a képen látható dobozt Madridból kaptam, de bármilyen más márkájú füstölt paprika por használható az ételhez.
Nagyon szeretem a savanykás ételeket, ezért a leveleskelre és a csicseriborsóra is facsartam egy kevés citromlevet és ahogy az ízek összeálltak, kerek egészet alkottak (úgy éreztem magam, mint Anto Ego, aki megkóstolta a ratatouille-t ). Végtelenül egyszerû étel, talán ebben rejlik nagyszerûsége. Néha nem kellenek különleges alapanyagok, órákig tartó fõzés vagy sütés, mégis, amit leteszünk az asztalra magunk elé, megmelengeti a testünket, lelkünket és jól érezzük magunkat tõle.
Elég a fecsegésbõl, jöjjön a recept!
Pirított citromos leveleskel és füstölt paprikás csicseriborsó
Hozzávalók 2 fõre:
- 1 közepes csokor leveleskel, a levelek eltávolítva a szárról és falatnyi darabokra tépkedve
- 3 gerezd fokhagyma, meghámozva, összetörve
- 2 evõkanál sörélesztõ pehely
- 1 konzerv (400 g) csicseriborsó, lecsöpögtetve
- 1 fej vöröshagyma, meghámozva, felkockázva
- 1 teáskanál füstölt, édes piros paprika
- 1/2 teáskanál köménymag
- 1/2 citrom leve
- só, bors
- kókuszzsír vagy olívaolaj
- fõtt rizs, köretnek
Egy teflon serpenyõben hevítsünk 2 evõkanál kókuszzsírt, dobjuk rá a levelekelt és 5-6 perc után – ha megfonnyadnak kicsit a levelek -, adjuk hozzá a fokhagymát. Pirítsuk legalább 5 percig (ha nagyon száraznak találjuk öntsünk hozzá 50 ml vizet), sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá 1/4 citrom kifacsart levét és szórjuk meg a sörélesztõ pehellyel. Keverjük meg és szedjük ki a tányérokra.
Ugyanebben a serpenyõben (nem kell elmosni) hevítsünk újra 2 evõkanál kókuszzsírt, adjuk hozzá a felkockázott vöröshagymát. Dinszteljük 2-3 percig, majd szórjuk meg a füstölt paprikával, köménymaggal és adjuk hozzá a fõtt csicseriborsót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fõzzük 3-4 percig, majd locsoljuk meg a maradék 1/4 citrom levével. Tálaljuk a leveleskellel és rizzsel.
Úgy érzem nagyon jól vesszük az akadályokat és úgy tûnik, hogy könnyebben “vészeljük” át a cukormentes kihívást, mint eddig valaha. Az elsõ napokban nagyon sokat nasiztunk (fõleg magokat: mandula, kesudió, paradió) étkezések után, mert hiányérzetünk volt (az a bizonyos kocka csoki ). Még jobban figyelek vásárláskor, címkét olvasok, hogy nehogy vegyek olyan élelmiszert, amiben van tojás, tejtermék vagy cukor. Figyeljetek oda, mert sok növényi tejben van cukor! Azért várom már a végét – mint mindig -, hogy valami finom édeset ehessek.
Nagyon örülök, hogy rengetegen írtatok és csináljátok a kihívást. Sok-sok képet is küldtetek az ételekrõl, italokról, hogy mit esztek-isztok ebben a hónapban. Aki ír saját blogot és heti bontásban beszámol az élményeirõl, az küldje el nekem a bejegyzés linkjét, beteszem ide. Aki használ Instagramot, az a kihívás idején februárban címkézze fel az általa elfogyasztott ételek képeit az alábbiak szerint: #februaricukormenteskihivas.
Kitartást mindenkinek!