Viktória torta (Victoria sponge cake)
sponsored links
Én még mindig a vintage-nél tartok?. A könyvtárban találtam egy nagyon jó könyvet, mely kimondottan az angol vintage tea party-kkal foglalkozik. Innen próbálgatom ki a recepteket, persze ami szimpatikusabb nekem.
A Viktória tortának az egyszerûsége ragadott magával. Semmi cicomázás, semmi disz, csak egyszerû lapok. Ránézésre azt hiszi az ember, jól odasült. A nevét meg amiatt kapta, mert Viktória királynõ kedvenc süteménye volt. És mai napig egy közkedvelt édesség maradt.
Hozzávalók: 22.5 dkg vaj, 225 dkg porcukor, 4 nagy tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 22.5 dkg liszt, kis sütõpor.
A töltelékhez: 15 dkg jó minõségû eper lekvár, 25 dkg friss, felszeletelt eper, 1 vanilia rúd, 3oo ml tejszin, másfél kanál porcukor.
A torta lapok sütéséhez két egyforma, 17 cm átmérõjû kapcsos formára van szükség. Nekem csak egy volt. Szemre kettéválasztottam a masszát és két részletben megsütöttem. Jól kikentem vajjal, és megszórtam finom cukorral. Minden alkalommal, egy-egy kanállal. Furcsán hangzik, de lényeges része. Emiatt a torta szélei ropogossá válnak.
A lert elõmelegitettem 18o fokra. A vajat habosra kikavartam a megmaradt porcukorral (a 22.5 dkg-ból vettem ki a két kanálnyit a formák szórásához). A tojásokat jó habossá vertem, belakavartam a citrom héját (a levet a krémbe használtam), majd óvatosan összekavartam a vajas cukorral és hozzátettem a liszetet. A masszát két részbe osztottam és kb. 25 percet sütöttem, ameddig szép aranybarna nem lett.
A töltelékhez, egy lábosban felmelegitettem a lekvárt. Lehúztam a tûzrõl, és belekavartam a felszeletelt epreket. A vanila rúdat kettévágtam és kikapargattam a magokat. Egy tálba öntöttem a tejszint, a magokkal, a citrom levével és a porcukorral együtt. Mixerrel felvertem mig kemény habot kaptam.
A torta egyik lapját szépen, egyenletesen megkentem a lekváros epres keverékkel, rásimitottam a tejszinhabot, és ráhelyeztem a másik tortalapot. Porcukorral megszórtam.
Fenomenális!!!
A Viktória tortának az egyszerûsége ragadott magával. Semmi cicomázás, semmi disz, csak egyszerû lapok. Ránézésre azt hiszi az ember, jól odasült. A nevét meg amiatt kapta, mert Viktória királynõ kedvenc süteménye volt. És mai napig egy közkedvelt édesség maradt.
Hozzávalók: 22.5 dkg vaj, 225 dkg porcukor, 4 nagy tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 22.5 dkg liszt, kis sütõpor.
A töltelékhez: 15 dkg jó minõségû eper lekvár, 25 dkg friss, felszeletelt eper, 1 vanilia rúd, 3oo ml tejszin, másfél kanál porcukor.
A torta lapok sütéséhez két egyforma, 17 cm átmérõjû kapcsos formára van szükség. Nekem csak egy volt. Szemre kettéválasztottam a masszát és két részletben megsütöttem. Jól kikentem vajjal, és megszórtam finom cukorral. Minden alkalommal, egy-egy kanállal. Furcsán hangzik, de lényeges része. Emiatt a torta szélei ropogossá válnak.
A lert elõmelegitettem 18o fokra. A vajat habosra kikavartam a megmaradt porcukorral (a 22.5 dkg-ból vettem ki a két kanálnyit a formák szórásához). A tojásokat jó habossá vertem, belakavartam a citrom héját (a levet a krémbe használtam), majd óvatosan összekavartam a vajas cukorral és hozzátettem a liszetet. A masszát két részbe osztottam és kb. 25 percet sütöttem, ameddig szép aranybarna nem lett.
A töltelékhez, egy lábosban felmelegitettem a lekvárt. Lehúztam a tûzrõl, és belekavartam a felszeletelt epreket. A vanila rúdat kettévágtam és kikapargattam a magokat. Egy tálba öntöttem a tejszint, a magokkal, a citrom levével és a porcukorral együtt. Mixerrel felvertem mig kemény habot kaptam.
A torta egyik lapját szépen, egyenletesen megkentem a lekváros epres keverékkel, rásimitottam a tejszinhabot, és ráhelyeztem a másik tortalapot. Porcukorral megszórtam.
Fenomenális!!!