Viki a hegyrõl

2012-03-09

sponsored links


Lassan két éve annak hogy Pettenkoffer Vikit  megismertem; találkozásunk apropója az volt, hogy a Dining Guide részére riportot készítettem róla. Viki ugyanis fantasztikus kecskesajtjairól híres, egyre szélesedõ körben. Közte és köztem hamar felfedeztünk néhány hasonlóságot: négy gyerekünk van, és ugyanazon a  napon születtünk.

Biztos lenne más is, ha hosszasan kutakodnánk (na jó, a barna haj hamar észrevehetõ), de legalább ilyen szembetûnõek a különbségek is. Amíg én meglehetõsen kényelmes vagyok, Viki férjével a boldogulás nem egyszerû útját választotta: közel húszévesen, egyéves gyerekükkel a városból tanyára költöztek.  A hely kiválasztásánál két fõ szempontjuk volt: szép legyen, és rokon közelében. Alternatíva volt Bugac környéke és a Balaton-felvidék - az utóbbi nyert. Leköltöztek Káptalantóti mellé, Bács-hegyre, ahol nem volt se villany, se vezetékes víz. Fúrt kút volt meg aggregátor.
Mivel kellett a tej a gyereknek, jó ötletnek tûnt egy kecske beszerzése - hát valahol itt ered a kecskesajtkészítés gyökere Viki életében. Mert a maradék tejjel kellett valamit kezdeni. Közben járt a kaposvári egyetem állattenyésztési karára, ahol tanult a sajtkészítésrõl, annak kémiai, biológiai alapjairól: a tejtermelésrõl, a tejelõ állat takarmányozásáról, a fejésrõl, a higiéniáról, a tejben, sajtban lejátszódó folyamatokról. Ezeket mind ki akarta próbálni a gyakorlatban - és ki is próbálta. Mire a szakdolgozat írására került a sor, amelynek témája a családi kecskegazdaság létrehozása és mûködtetése volt, már közel száz kecskével dolgoztak otthon.
Szépen sorban születtek a gyerekek is; a legnagyobb, Borbás már majdnem 18, Brenda 14, Britta 8 múlt, Borsa 4 éves lesz hamarosan.
Szikár, erõs nõ - ez fogalmazódott meg bennem, amikor otthoni környezetében láttam, hogyan feji meg egyedül, gyakorlott kézzel azt a negyven kecskét, ráadásul naponta kétszer teszi ezt. Persze, nem mindig csak õ egyedül, hiszen férje és a legnagyobb gyerek, Borbás is elvégzi ugyanezt a munkát. Láttam a patyolattiszta sajtkészítõ mûhelyt és a pincét, ahol az érés végbemegy. És ámultam, hogy ugyanazokat a napi feladatokat végzi a házban, amit én is szoktam - ám sokkal nehezebb ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/...

sponsored links

Keres?s