Vietnámi palacsinta-bahn xeo
sponsored links
Vietnámi palacsinta-bahn xeo
A kisütött palacsintákat vágjuk szélesebb csíkokra és friss zöldfûszerekkel saláta levelekbe tekerve, mártogatóssal fogyasszuk!
Vietnámi palacsinta sok-sok zölddel
Az egyik legjobb kaja, amit a tavasz közeledtével el tudok képzelni! Percek alatt elkészíthetõ, nem kell különösebb fõzési tudomány hozzá és iszonyat mennyiségû zöldet (salátalevél, friss zöldfûszerek) meg lehet enni vele, méghozzá észrevétlenül! ?Az Isten is street food-nak teremtette. Vagy party kajának.?-írta Funky Pho róla. Én azonban tovább mennék: nemcsak party kajának jó, hanem bármikor, szóval próbáljátok ki! (Mellesleg glutén- és tejmentes!)
Szombaton megcsapott a tavasz szele; kilépve az ajtón madárcsicsergés fogadott, nem is beszélve a tavaszias idõrõl. A piacon sorban mosolyogtak rám a szebbnél-szebb saláták és amikor a friss koriandert is megpillantottam, tudtam, hogy a hétvégén vietnámi palacsinta (azaz bahn xeo) is lesz!
Lehet, hogy a palacsinta hozzávalói (rizsliszt, kókusztej és halszósz) nincsenek ott minden háztartás polcán, de elég sok helyen (legalábbis nagyobb szupermarketekben, fûszereseknél) beszerezhetõk (a halszószból egy kisebb üveg konkrétan 450 Ft és nagyon sokáig elég). Szóval a hozzávalók senkit ne riasszanak el, mert igazi finomságról van szó!
A receptnél több forrást is figyelembe vettem, többet között Funky Pho receptjét is, viszont picit módosítottam az arányokon.
Hozzávalók (4 személyre):
- 12 dkg rizsliszt
- 1,5 dl-1,5 dl kókusztej és víz
- 1 kk õrölt kurkuma
- 1/2 mk só
- 1-2 szál újhagyma felkarikázva
- olaj a sütéshez
A rizslisztet a kurkumával és a sóval elkevertem, majd apránként hozzáadtam a folyadékot és jól összekevertem. 1 nórát pihentessük hûtõben, közben készítsük el a tölteléket és a mártogatóst (nuoc cham).
Töltelék:
- sült császárhús/sült csirke felkockázva/pácolt, sült tofu kockák (csak vegáknak, mert husival a legjobb!)
- 1 vöröshagyma félhold alakúra vékonyan felszeletelve
- szójabab/mungóbab csíra
- 1-2 ek halszósz
- fross bazsalikom, koriander, menta
- 1 ek olaj
Egy serpenyõben felhevítem az olajat és megdinsztelem benen a hagymát, majd elkeverem 1 ek halszósszal.
Mártogatós:
Ez a mártogatós recept Funky Pho-tõl származik, körvonalakban kövesse mindenki ezt, de az elkészítéskor támaszkodjunka saját ízlelõbimbóinkra és tetszõlegesen adjunk többet, v. éppen kevesebbet a hozzávalókból!
- 4 ek halszósz
- 8 ek víz
- 2 ek lime- v. citromlé
- 2 ek cukor
- apróra vágott chili és fokhagyma
A hozzávalókat keverjük össze és kész.
A tészta 1 óra pihentetése után belekeverjük a felkarikázott újhagymát, egy serpenyõben 2 ek olajat hevítünk, 1 merõkanálnyi masszát eloszlatunk rajta. A palacsinta egyik felét megszórjuk a kockákra vágott hússal és a megdinsztelt hagymával, erre babcsírát és friss zöldfûszereket szórunk. Ha már szép ropogós a palacsinta alja, egy spatula segítségével a palacsinta másik felét ráhajtjuk a töltelékre és kész!
A félkör alakú palacsintákat szélesebb csíkokra vágjuk. Egy-egy csíkot friss saláta levélbe tekerünk friss zöldfûszerekkel (korianderzölddel, mentával, bazsalikommal) és a szószba mártogatjuk, megesszük. FINCSI!
A kisütött palacsintákat vágjuk szélesebb csíkokra és friss zöldfûszerekkel saláta levelekbe tekerve, mártogatóssal fogyasszuk!
Vietnámi palacsinta sok-sok zölddel
Az egyik legjobb kaja, amit a tavasz közeledtével el tudok képzelni! Percek alatt elkészíthetõ, nem kell különösebb fõzési tudomány hozzá és iszonyat mennyiségû zöldet (salátalevél, friss zöldfûszerek) meg lehet enni vele, méghozzá észrevétlenül! ?Az Isten is street food-nak teremtette. Vagy party kajának.?-írta Funky Pho róla. Én azonban tovább mennék: nemcsak party kajának jó, hanem bármikor, szóval próbáljátok ki! (Mellesleg glutén- és tejmentes!)
Szombaton megcsapott a tavasz szele; kilépve az ajtón madárcsicsergés fogadott, nem is beszélve a tavaszias idõrõl. A piacon sorban mosolyogtak rám a szebbnél-szebb saláták és amikor a friss koriandert is megpillantottam, tudtam, hogy a hétvégén vietnámi palacsinta (azaz bahn xeo) is lesz!
Lehet, hogy a palacsinta hozzávalói (rizsliszt, kókusztej és halszósz) nincsenek ott minden háztartás polcán, de elég sok helyen (legalábbis nagyobb szupermarketekben, fûszereseknél) beszerezhetõk (a halszószból egy kisebb üveg konkrétan 450 Ft és nagyon sokáig elég). Szóval a hozzávalók senkit ne riasszanak el, mert igazi finomságról van szó!
A receptnél több forrást is figyelembe vettem, többet között Funky Pho receptjét is, viszont picit módosítottam az arányokon.
Hozzávalók (4 személyre):
- 12 dkg rizsliszt
- 1,5 dl-1,5 dl kókusztej és víz
- 1 kk õrölt kurkuma
- 1/2 mk só
- 1-2 szál újhagyma felkarikázva
- olaj a sütéshez
A rizslisztet a kurkumával és a sóval elkevertem, majd apránként hozzáadtam a folyadékot és jól összekevertem. 1 nórát pihentessük hûtõben, közben készítsük el a tölteléket és a mártogatóst (nuoc cham).
Töltelék:
- sült császárhús/sült csirke felkockázva/pácolt, sült tofu kockák (csak vegáknak, mert husival a legjobb!)
- 1 vöröshagyma félhold alakúra vékonyan felszeletelve
- szójabab/mungóbab csíra
- 1-2 ek halszósz
- fross bazsalikom, koriander, menta
- 1 ek olaj
Egy serpenyõben felhevítem az olajat és megdinsztelem benen a hagymát, majd elkeverem 1 ek halszósszal.
Mártogatós:
Ez a mártogatós recept Funky Pho-tõl származik, körvonalakban kövesse mindenki ezt, de az elkészítéskor támaszkodjunka saját ízlelõbimbóinkra és tetszõlegesen adjunk többet, v. éppen kevesebbet a hozzávalókból!
- 4 ek halszósz
- 8 ek víz
- 2 ek lime- v. citromlé
- 2 ek cukor
- apróra vágott chili és fokhagyma
A hozzávalókat keverjük össze és kész.
A tészta 1 óra pihentetése után belekeverjük a felkarikázott újhagymát, egy serpenyõben 2 ek olajat hevítünk, 1 merõkanálnyi masszát eloszlatunk rajta. A palacsinta egyik felét megszórjuk a kockákra vágott hússal és a megdinsztelt hagymával, erre babcsírát és friss zöldfûszereket szórunk. Ha már szép ropogós a palacsinta alja, egy spatula segítségével a palacsinta másik felét ráhajtjuk a töltelékre és kész!
A félkör alakú palacsintákat szélesebb csíkokra vágjuk. Egy-egy csíkot friss saláta levélbe tekerünk friss zöldfûszerekkel (korianderzölddel, mentával, bazsalikommal) és a szószba mártogatjuk, megesszük. FINCSI!