Vietnami tavaszi tekercs azaz a Nem

2011-12-05

sponsored links

 Tavaszi tekercs Vietnamiul a Nem Ran vagy a Cha Gio, ez az ujjnyi vastagságú tekercs olajban kisütve, majd mindenféle illatos zöldfûszerekbe és salátalevélbe tekerve az egyik legismertebb Vietnami étel.

Készítik nyers változatban, ami egy igen frissítõ kellemes fogás. Alapvetõen a menta és a bazsalikom helyi változataival, illetve koriander levéllel fogyasztják.

Valóban úton útfélen találkozhatunk vele, hiszen a rengeteg utcai, és piaci, a talán büfének nevezhetõ féltetõk alatti faszéntûzön fõzõ-sütõ helyek ahol mindig frissen készül a következõ adag egymást követik az utca forgatagában.

 Az Északiak Nem Ránnak, a Déliek pedig Cha Gio-nak nevezik.

A világon a legnagyobb tavaszi tekercset 33 m hosszúságban egy tonna súllyal 2009 januárjában a Tet ünepére készítették el Nya Chang üdülõhelyen, a hozzávalókat Vietnam legkülönbözõbb vidékeirõl szállították a helyszínre.

A tavaszi tekercs töltelékéhez szinte minden élelmiszer választható, az egyetlen biztos pont a rizstészta lap, avagy rizspapír amelybe tekerjük. Használhatjuk a szárított boltban megvehetõ változatot, de otthon frissen is elkészíthetjük a tésztáját. Vannak húsos rákos, és zöldséges változatok.

Néhány Nem recept a végtelen választékból

Tavaszi tekercs sertéshússal és rákkal ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2011/12/05/viet...

sponsored links

Keres?s