Vietnami csirke salátával
sponsored links
A keleties ízek mindig népszerûek nálunk. Ezért, ha nincs ötletem, valami ilyen ízt varázsolok a tányérra. Persze ugyanígy minden mennyiségben szeretett India ízvilága, vagy az itáliai konyha remekei. Szerencsémre mindegyik néhány perc alatt elkészíthetõ.
Hozzávalók:
Köret:
Elkészítése:
Mindent feldaraboltam elõre. A csirkemellet ceruzányi csíkokra, hogy pillanatok alatt átsülhessen. Az újhagymát ferdén szeleteltem hosszabb csíkokra. A fokhagymát ls a gyömbért lereszeltem. A citromfû külsõ rétegét lehúztam. A kés nyelével megütögettem, míg összetört és azt is felaprítottam. A chili magjait kisodorgattam és a paprikát keskeny szeletekre szeltem. Idáig kicsit idõigényes a feladat, de innen felgyorsulnak az események.
A földimogyoró olajat wokban felhevítettem beledobtam a fokhagymát, gyömbért, chulit, koriandert és a csirkét. Nagyon erõs tûzön kevergetve sütöttem. Közben beleszórtam a citromfüvet, a szegfûborsot, cukrot, majd a halszószt is, ami kellõen sóssá teszi az ételt, így sózni nem szükséges. 2-3 perc alatt a hús tökéletesen átsült.
Közben a rizst egy kanál olajon megpirítottam, sóztam és felengedtem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira lepje el. Fedõ alatt megpároltam. Egy serpenyõben egy kanál olajat hevítettem. Két tojást egy tálban kevés sóval felvertem és hirtelen folyamatosan keverve megsütöttem, de csak annyira, hogy még lágy maradjon. Egy tányérra kiszedtem, a fakanál élével kisebb darabokra vágtam. Ugyanezt szebb kivitelben egy késsel is elkövethetjük. Ugyanabban a serpenyõben és kevéske megmaradt olajon a felszeletelt gombát erõs tûzön sütöttem, hogy ne engedjen levet,- ne párolódjon, hanem piruljon. Sóztam, borsoztam. A rizsbe kevertem a tojást és a gombát.
Tálalásnál a gomba köré szedtem a húst, amit megszórtam frissen vágott újhagymával és ropogós földimogyoróval. A saláta még gazdagította az ebéd értékét.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell filé
- 2 ek földimogyoró olaj
- 1 csomag újhagyma
- egy ujjnyi gyömbér
- 3 ek halszósz
- 1 chili
- 1 thai citromfû
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk nádcukor
- 1 tk õrölt koriandermag
- 1 kk õrölt szegfûbors
- 1 marék földimogyoró
Köret:
- 20 dkg jázmin rizs
- 2 ek olaj
- só
- bors
- 2 tojás
- 20 dkg barna csiperkegomba
Elkészítése:
Mindent feldaraboltam elõre. A csirkemellet ceruzányi csíkokra, hogy pillanatok alatt átsülhessen. Az újhagymát ferdén szeleteltem hosszabb csíkokra. A fokhagymát ls a gyömbért lereszeltem. A citromfû külsõ rétegét lehúztam. A kés nyelével megütögettem, míg összetört és azt is felaprítottam. A chili magjait kisodorgattam és a paprikát keskeny szeletekre szeltem. Idáig kicsit idõigényes a feladat, de innen felgyorsulnak az események.
A földimogyoró olajat wokban felhevítettem beledobtam a fokhagymát, gyömbért, chulit, koriandert és a csirkét. Nagyon erõs tûzön kevergetve sütöttem. Közben beleszórtam a citromfüvet, a szegfûborsot, cukrot, majd a halszószt is, ami kellõen sóssá teszi az ételt, így sózni nem szükséges. 2-3 perc alatt a hús tökéletesen átsült.
Közben a rizst egy kanál olajon megpirítottam, sóztam és felengedtem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira lepje el. Fedõ alatt megpároltam. Egy serpenyõben egy kanál olajat hevítettem. Két tojást egy tálban kevés sóval felvertem és hirtelen folyamatosan keverve megsütöttem, de csak annyira, hogy még lágy maradjon. Egy tányérra kiszedtem, a fakanál élével kisebb darabokra vágtam. Ugyanezt szebb kivitelben egy késsel is elkövethetjük. Ugyanabban a serpenyõben és kevéske megmaradt olajon a felszeletelt gombát erõs tûzön sütöttem, hogy ne engedjen levet,- ne párolódjon, hanem piruljon. Sóztam, borsoztam. A rizsbe kevertem a tojást és a gombát.
Tálalásnál a gomba köré szedtem a húst, amit megszórtam frissen vágott újhagymával és ropogós földimogyoróval. A saláta még gazdagította az ebéd értékét.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.