Vichyssoise - hideg póréhagyma-krémleves
sponsored links
Vannak mindenféle közhelyek, hogy "a legegyszerûbb dolgok a legjobbak", meg a nagyképûségek, hogy ugyan már "ezt bárki meg tudja csinálni" meg "bárkinek eszébe jut".
Én bevallom, hogy bár szoktam póréhagyma-krémlevest fõzni, és sokszor öntök bele egy kis tejszínt, nem én találtam ki ezt a receptet, sõt valószínûleg soha nem is jutott volna eszembe.
Eszébe jutott viszont Louis Diat-nak, a Ritz-Carlton fõszakácsának az 1900-as évek elején, hogy az anyjától tanult póré-burgonya levest (fõhõsünk nyilvánvalóan francia) felturbózza egy kis tejszínnel, és hidegen, snidlinggel megszórva tálalja. Diat szülõvárosa, Vichy után nevezte el a levest Vichyssoise-nak.
A recept egyébként Martha Stewart Martha's american food-jából van.
Hozzávalók:
- 1 kiló póréhagymának a fehér része (ez nekem 4 nagyon nagy volt) ...