Vianoèná kapustnica - Szlovák karácsonyi káposztaleves
sponsored links
Nemrégiben elkezdtem jobban tanulmányozni a felvidéki konyhát. Mégiscsak úgy illik, hogy e tájék ételeit (is) jobban megismerjem. :) Mit is mondhatnék... Ezeket a finomságokat nekem találták ki! :D
El is határoztam, hogy elkészítek egy ünnepi menüt felvidéki ételekbõl. Elsõként ezt a levest, ami egy igazán gazdag fogás. Még akár egytálételként is megállja a helyét. :)
Hozzávalók 6-8 személyre:
10 dkg füstölt, húsos szalonna
15 dkg füstölt hús
10 dkg füstölt kolbász
40 dkg sertéstarja
1 vöröshagyma
20 dkg gomba
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg aszalt szilva
2 babérlevél
só
bors
majoránna
A tálaláshoz:
tejföl
friss kenyér
- Egy nagyobb fazékban zsírjára sütjük a kockákra vágott szalonnát. Rátesszük a finomra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük.
- Hozzáadjuk az egyforma kockákra vágott füstölt húst és tarját, majd az egészet néhány percig kevergetve együtt pirítjuk.
- Fûszerezzük babérlevéllel, borssal, majoránnával. Felöntjük annyi vízzel, ami bõven ellepi és addig fõzzük, míg a hús megpuhul.
- Ekkor hozzáadjuk az aszalt szilvát, a vékonyra szelt gombát, a karikára vágott kolbászt és a levétõl kissé lecsepegtetett savanyú káposztát, amit elõzõleg rövidebb szálakra vágtunk.
- Ha szükséges, felengedjük még vízzel, ízlés szerint sózzuk és készre fõzzük a levest. Melegen tálaljuk, tejfölt és frissen sült kenyeret kínálunk mellé.
A receptet a Kifõztük decemberi számában is megtaláljátok. :)