Vianoèka - Szlovák karácsonyi kalács
sponsored links
Karácsonykor kalács is kerül az ünnepi asztalra. Ezúttal a családi fonott kalács mellett egy finom, fûszeres-diós változat is készült. :) A tésztája egészen más, mint azoknak a kalácsoknak, amiket eddig sütöttem. Kicsit sûrûbb, de mégis puha és könnyû. A dió, a rum és a szerecsendió klasszul kiegészítik és kiemelik egymás ízét. Azt hiszem, hogy ezután ez az ünnepi felvidéki finomság is sûrûn készül majd nálunk. :)
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
4 dkg élesztõ
2,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
1/2 tk. só
1 citrom reszelt héja
3 tojássárgája
15 dkg olvasztott vaj
1 ek. rum
6 dkg mazsola
6 dkg durvára vágott dió
1 csipet szerecsendió
Továbbá:
1 tojás
1 ek. tej
A tálaláshoz:
porcukor
- Az élesztõt a tejben 1 evõkanál cukorral és 1 evõkanál liszttel felfuttatjuk.
- A tészta hozzávalóit tálba tesszük és az élesztõt hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 9 egyenlõ részre osztjuk. Ezeket rudakká nyújtjuk.
- 4 rúdból négyes fonást készítünk és sütõpapírral bélelt tepsire tesszük. 3 rúdból hármas fonást készítünk és a négyes fonás tetejére helyezzük. A maradék két rudat egy kicsit hosszabbra nyújtjuk, ezekbõl csavart mintát készítünk és a kalács tetejére tesszük. A végeit a kalács alá igazítjuk.
- 15 percet pihentetjük, ezután lekenjük a tojás és tej keverékével. Néhány helyen bambuszpálcával megtûzzük a kalácsot, hogy a rétegek sütés közben biztosan egymáson maradjanak.
- 185°C-ra elõmelegített sütõben ~40 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihûtjük (a pálcákat eltávolítjuk), porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet a Kifõztük decemberi számában is megtaláljátok. :)