Vegán õszibarackos pite + Nyereményjáték
sponsored links
Nem is meséltem milyen izgalmakkal indult a londoni utazás… szóval állunk sorba az átvilágításhoz a reptéren Budapesten (kedvesek voltak, elõre engedtek minket egy rövid sorba, mivel babával voltunk), persze Ádi elaludt a babakocsiban. Nincs mese, fel kell ébreszteni a gyereket. Megvolt. Aztán kipakolni aprópénzt, laptopot, övet, baba ételt és italt, egyéb folyadékot… szinte mindent ki kellett pakolnunk a szalagra. Igyekeztem Ádira figyelni, mert nemrég ébredt, amikor I. szólt, hogy mintha Jude Law hangját hallaná a mellettünk levõ sorban (imádom csak a hangját hallgatni is). Mire odanéztünk már csak háttal láttuk elmenni mellettünk, de hátulról elég Jude Law formájú volt. Szóltam I.-nek, hogy siessen a pakolással, nem hagyhatom az egyik kedvenc férfi színészemet meglógni. Táskával a vállamon, Ádival a karjaimban rohanok Jude után és már elõre örülök – mit örülök, sikítozok magamban -, hogy együtt, egy repülõgépen utazunk Anglia egyik sármõrjével. Utol is értük, amikor Jude éppen az utolsó forintjait váltotta vissza fontra, majd a fiával és a kísérõjével – aki egyébként egy nagy il Bacio di Stile bevásárló táskát cipelt neki – sétáltak tovább elõttünk. Senki nem volt a közelünkben és bénán tébláboltunk, hogy odamenjünk hozzá egy közös fotót kérni vagy sem. Nyuszik voltunk, betojtunk és nem mertünk odamenni… Jude-ot fel is kísérték a VIP váróba, szóval rájöttünk, hogy nem is velünk fog utazni Londonba Easyjet-tel, hanem az utána induló British Airways-zel, nyilván business osztályon. Konstatáltam, életem nagy lehetõségét halasztottam el… mikor fogok én legközelebb Jude Law-val néhány szót váltani, esetleg egy közös fényképet készíteni? Na, el is határoztam, hogy többet nem leszek ilyen nyuszi, így a konferencián meg is ragadtam az alkalmat, nem tébláboltam és odamentem Yotam Ottolenghi-hez, meg Donal Skehan-hoz is, hogy közös fotót készítsek velük!
A sztár kalandok után jöjjön a recept. Magdi vegán blogját követem már egy ideje, rengeteg receptet oszt meg, hihetetlen termékeny, holott neki is van egy Ádinál néhány hónappal fiatalabb kisbabája, Fanni. Ettõl függetlenül süt, fõz a konyhában és posztolja is azt a rengeteg receptet. Néhány hónapja derült ki számomra, hogy készített egy vegetáriánus gyerekeknek szóló szakácskönyvet, “A fõzés gyerekjáték!” címmel.
Kaptam belõle egy példányt és örömmel vetettem bele magam az átlapozásába. A különbözõ fejezetek (Jó reggelt!, Levesek családi ünnepekre, Zöldségparádé a hétköznapokra, Saláták a mindennapokra, Édes élet télen-nyáron, stb.) receptjei tippekkel, ötletekkel vannak színesítve. Minden receptet egy szépen, jól komponált kép tesz még érdekesebbé, a nyelvezete is könnyû, egyszerûen vannak leírva. Nem tudok róla, hogy lenne hasonló vegetáriánus gyerek szakácskönyv a piacon, szóval Magdi hiánypótlót alkotott (egyelõre). Felnõttek is süthetnek, fõzhetnek a könyvbõl, de úgy gondolom, hogy 6-7 éves kortól lehet érdekes a könyv gyerekek számára. A 85 receptbõl álló szakácskönyvet ezen a linken tudjátok megrendelni.
Vegán õszibarackos pite
Hozzávalók:
- 1/2 bögre teljeskiörlésû tönkölyliszt
- 1/2 bögre finomliszt
- 1/2 bögre nádcukor
- 1/2 bögre rizstej
- 1/4 bögre napraforgó olaj
- 1 nagy alma, meghámozva, kimagozva, lereszelve (én babareszelõt használtam, hogy pürés legyen az állaga)
- 1 zacskó foszfátmentes sütõpor
- 2 csipet só
- 7-8 db õszibarack, félbe vágva, kimagozva
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
Melegítsük elõ a sütõt 170 fokra.
Egy tálban a liszteket keverjük össze a sütõporral és a sóval. Egy másik tálban keverjük össze az almapürét az olajjal és a nádcukorral. Keverjük hozzá a rizstejet, majd a nedves hozzávalókat fokozatosan keverjük a szárazhoz, amíg sima tésztát kapunk.
A tésztát öntsük kiolajozott, belisztezett pite- vagy tortaformába (kb. 23 cm átmérõjû). Forgassuk lisztbe a félbevágott õszibarackokat és tegyük a pite tetejére (én nem kaptam magvaváló õszibarikat, ezért macerás volt a félbe vágásuk, így nem raktam túl sokat a tetejére, de ti jól pakoljátok meg a pitéteket barackokkal). 170 fokon süssük kb. 30 percig (szúrjunk bele egy fogpiszkálót és ha már nem ragad rá tészta, valamint aranybarna a teteje, akkor jó).
*****
A könyvet Dankóné R. Magdolna biztosította a teszteléshez. A recept az engedélyével jelent meg. A véleményem csakis a sajátom.
*****
NYEREMÉNYJÁTÉK!
Nyeremény: egy darab “A fõzés gyerekjáték!” vegetáriánus gyerek szakácskönyv.
Menjetek fel Magdi blogjára és írjátok meg ide a bejegyzés alá kommentben, hogy Magdi melyik receptjét készítenétek el!
Szabályok: 2014. július 6-ig lehet játszani! Eredményhirdetés 2014. július 7-én! A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). A nyertes szakácskönyvét Magdi fogja postázni magyarországi címre!