Vegán vacsora

2014-07-17

sponsored links

"Rákaptunk" a sült kelkáposztára. Akár wokban, nagy lángon pirítva, folyamatosan keverve, akár sütõben sütve nagyon ízes. Ma is ezt ettünk. Készült hozzá csicseriborsõ alapú fasírt, egyiptomi paradicsommártás és teljeskiõrlésû kuszkusz. Soha rosszabb vacsorát!

Elõre szólok, hogy SOKKAL kevesebb macera, mint egy akkora adag rántotthússültkrumpli kombó, az ízek pedig leírhatatlanul jók.

Csicseriborsó fasírt:

Hozzávalók:
  • 2 marék 3 napig áztatott csicseriborsó
  • 3 evõkanál lenmag
  • fél bögrényi szezámmag (aminek az egyharmadát majd a kelkáposztára szórom)
  • 1 vöröshagyma
  • 5 cikk fokhagyma
  • 1,5 kávéskanál só
  • 2 evõkanálnyi római kömény
  • 1 evõkanálnyi koriandermag
  • 1 teáskanálnyi feketebors
  • 1 szárított csípõspaprika magostól
  • 1 teáskanálnyi kardamom (most zöldet használtam)
  • 2 evõkanálnyi citromlé
  • 1 csokor petrezselyem
  • a sütéshez növényi olaj

Legelõször a szezámmagot pirítottam meg. Egy tapadásgátlóval bevont serpenyõbe szórtam egy kevés sót, megforrósítottam, beleöntöttem a szezámmagot és nem túl nagy lángon folyamatos kevergetés mellet aranyszínûre, illatosra pirítottam. Mivel a serpenyõ aljának a melegétõl tovább pirul, vagy át szoktam önteni egy tányérre, vagy kevergetem még egy darabig. Mindez összesen 3 percet sem vesz igénybe.

Mikor már nem volt forró a szezámmag, beleöntöttem az aprítógépbe a 2/3-át, hozzászórtam a lenmagot meg a fûszereket és megdaráltam. 

Amíg a gép darált én felaprítottam a vöröshagymát és összezúztam a fokhagymát, azután a hagymák, a fõtt csicseriborsó és a  citromlé is a darálékhoz került. Újra bekapcsoltam az aprítógépet  és összedaráltam, kevertem az egészet. Egy picike -talán 2 evõkanálnyi- vizet is kellett hozzá tennem, hogy megfelelõen elkeveredjen. Amikor kész lett a massza, hozzákevertem a felaprított petrezselyemzöldet is, és lefedve betettem a hûtõszekrénybe, hogy a lenmag áldásos hatását kifejthesse és majd egyben maradjanak a fasírtok sütés közben.




Pirított kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 2 kávéskanál római kömény
  • 1 jó nagy csipet só
  • 2 evõkanálnyi olívaolaj (bármilyen olaj)
A pirított kelkáposztához a kelkáposztát elnyolcadoltam és a cikkeket vékony szeletekre vágtam.Az olajat a wokban megforrósítottam, beledobtam a római köményt, és amikor pattogni kezdett, beletettem a káposztacsíkokat és nagy lángon kevergetve megpirítottam. A sót csak a végén szórtam rá, hogy ropogós maradjon.

Egyiptomi szurokfüves paradicsomszósz (forrás: Horváth Boldizsárné Húsz ország konyhája)

Hozzávalók:
  • 4 evõkanál olívaolaj
  • 2 fej karikákra vágott hagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 db hámozott, felszeletelt paradicsom
  • 1 dl-nyi paradicsompüré
  • 2 teáskanál citromlé
  • 2-3 ágacska szurokfû (1 kk. szárított)
  • 1 késhegynyi csípõspaprika por
  • õrölt bors
Az olajon megpároltam a hagymaszeleteket, rátettem a felszeletelt paradicsomot, a fûszereket, jól felforrósítottam, ráöntöttem a paradicsompürét és összefõztem.

Kuszkusz:

Hozzávalók:
  • 1,5 bögre teljeskiõrlésû kuszkusz
  • 2,5 bögre forróvíz
  • õrölt bors
Borsot õröltem egy magasfalú tál aljába, rátettem egy nagy csipet sót, a kuszkuszt, elkevertem, ráöntöttem a forróvizet, újra elkevertem, lefedtem és kb. 15 percig hagytam ázni, azután újra átkevertem.

Amíg a kuszkusz ázott, kisütöttem a fasírtokat.

Egy serpenyõben félujnnyi napraforgó olajat hevítettem, és a diónyira gömbörgetett, majd ellapított fasírtokat pirosra sütöttem mindkét oldalukon.



Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s