Vegán tavaszi zöldséges quinoa tál citromos joghurt szósszal

2014-04-16

sponsored links

_MG_4755_a

Nagyon vágyom már a késõ tavaszi, kora  nyári napfény érlelte friss ízekre: zöldborsóra, spárgára, új répára, új burgonyára, na és persze a gyümölcsökre: eperre, szederre, málnára, ribizlire. Gondolom ezzel ti is így vagytok. Spenótot és sóskát már tudtunk venni a piacon, és noha drága, kétszer vettünk már magyar spárgát is, elõször zöldet, múlt hétvégén pedig fehéret.

Tudom, sokan a zöldet szeretik, meg talán az is terjedt el jobban hazánkban, de én fehér spárgán nõttem fel. Emlékszem még, hogy gyerekkoromban a hobbi kertünkben elvetettük a fehér spárga palántákat és bizony három évet kellett várni, hogy teremjen. Onnantól kezdve, folyamatosan terem és fogyasztjuk is. Abban az idõben még nem lehetett spárgát kapni az Áfész ABC-kben :) vagy zöldségeseknél, de mi nyáron hetente ettünk valamilyen spárgás ételt (néha már a fülünkön jött ki, de anyáék biztosítottak róla, hogy ez egészséges és meg kell ennünk :) ). És igen, a fehér spárga betakarítása munkás. Ott térdelünk a buckák felett, kiássuk kézzel a spárgákat (laza homokos földön termeszthetõ a legjobban!), aztán, ha leszedtük, vissza kell “építeni” a buckát, hogy néhány nap vagy egy hét múlva újra szüretelni tudjunk. A fehér spárgát meg szoktuk hámozni, ami nekünk túl macerás feladat volt, így drága jó nagymamám – akinek bõven volt ideje – volt a család elsõ számú spárga pucolója. Manapság ránk hárul ez a feladat… de annyira szeretjük a spárgát, hogy bevállaljuk. :)

A recept inspirációja Sarah-tól származik és tényleg gyorsan összedobható. Amikor elkezdtem vasárnap ebédet fõzni, még nem tudtam, hogy bejegyzés lesz belõle. Ahogy készítettem, rájöttem, hogy ez megint egy olyan recept, amit akkor eszünk, ha gyorsan kell fõzni és azt használjuk fel hozzá, ami a hûtõnkben és a kamránkban van. Változtattam néhány dolgot a recepten, elõször is vegánosítottam (szójajoghurtot használtam az öntethez, de sima joghurt is használható, akkor lakto vegetáriánus lesz az étel), kicsit másképp fûszereztem és olyan zöldségeket használtam fel hozzá, ami volt itthon. Bátran kísérletezzetek ti is és variáljátok saját ízlésetek és alapanyag készletetek szerint! Tápláló, laktató, friss étel!

_MG_4763_a

Vegán tavaszi zöldséges quinoa tál citromos joghurt szósszal

Hozzávalók 2 fõre:
A tálhoz:
- 1 bögre quinoa
- 1 csokor (10-12 szál) fehér spárga, meghámozva (zöld spárga is használható)
- 1/2 bögre zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 db érett avokádó, felkockázva
- 2 szál újhagyma, felkarikázva
- 1/2 bio citrom reszelt héja
- friss csíra (bármilyen fajta)
- olívaolaj
- só, bors
Az öntethez:
- 1 bögre szójajoghurt
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2-3 evõkanál frissen facsart citromlé
- 1 evõkanál olívaolaj
- só, bors
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

 A quinoát tegyük egy lábasba, öntsük fel két bögre vízzel, sózzuk, majd forraljuk fel, vegyük takarékra a lángot és fõzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Az utolsó 5 percben beletettem a fagyasztott borsót, fedõt tettem rá és hagytam a gõzben a borsót is megfõni (friss borsónak kicsit több idõ kell). Reszeljük bele a fél citrom héját és tegyük félre.

Hevítsünk egy evõkanál olívaolajat egy serpenyõben, tegyük bele a spárgákat és pirítsuk meg. Közben forgassuk, hogy minden oldalukon megpiruljanak és jól megpuhuljanak. Sózzuk, borsozzuk.

Az öntethez keverjük össze a hozzávalókat egy tálkában.

Tálaláshoz szedjünk zöldborsós quinoát a tányérunkra, tegyük mellé a spárgákat, a felkockázott avokádót, felkarikázott újhagymát, csírát. Locsolhatjuk meg a joghurtos öntettel, és esetleg még olívaolajjal és citromlével.

Na és az elmaradhatatlan fotóbomba! :) Ádi kéz betámad… (a csírát el is majszolgatta).

_MG_4767_a

*****

Húsvét közeledtével egy kis csokor a blogomról összegyûjtött receptekbõl és más blogokon talált receptekbõl, hogy legyen honnan inspirálódnotok!

Foszlós kalács és briós
Fokhagymás kalács
Gyömbéres répatorta
Tojáslikõrös fagylalt
Tojáslikõrök
Görög húsvéti keksz
Répafelfújt
Retekkompót
Párolt retek
Sárga túró
Spárga torta
Zöld spárga parfé
Töltött tojás tavaszi zöldfûszerekkel (angol)
Vegán zöld spárga mártogatós (angol)
Vegán spenótos mártogatós (angol)
Csípõs répa mimoza koktél (angol)
Nyers répasüti citromos kesudió krémmel (angol)
Avokádós töltött tojás (angol)
Húsvéti tojásos kalács (angol)

 


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/04/vegan-t...

sponsored links

Keres?s