Vegán sushi haladó kurzus a Napfényes Étteremnél
sponsored links
Zöldségek elõkészítve
A sushit nagyon szeretjük, de ritkán eszünk, mert általában rendelni szoktuk házhoz, viszont a készítését soha nem próbáltams ki otthon, holott nagyon egyszerû összetekerni… ezt nemrég tanultam a Napfényes Étterem vegán sushi tanfolyamán. Nem a kezdõre mentem, hanem egybõl bedobtam magam a mélyvízbe és a haladóval indítottam. Annyi a különbség a két kurzus között, hogy a haladón már nem tekerünk annyit, mint a kezdõn, viszont megtanuljuk a zöldségek pácolását és a különbözõ sushi “töltelékeket” is mi készítjük el.
Néhány alapanyag és eszköz a sushi készítéséhez
Pácolt gyömbér (sárga) és pácolt jégcsapretek – “sakura zuke” (rózsaszín), ami a céklalétõl kapja a rózsaszín színét
Nyers uborka, blansírozott zöldspárga, wakame alga
Selyemtofu, avokádó és aprított újhagyma zöldje – a tofu és a zöldhagyma a miso levesbe mentek, az avokádó a sushiba
Teriyaki szószban pirított kemény tofu, szezámmaggal megszórva – sushiba tettük
A sushi készítés egyik legfontosabb lépése a sushi rizs megfõzése és ízesítése. Ezt is megtanította nekünk Kiss Gábor séf, aki a kurzust tartja. Nagyon sok információt megosztott velünk, hogy õ hol és mikor tanulta meg a sushi készítést, hogyan vegánosította a sushi készítõ tudását. Türelmesen segített nekünk a sushik tekerése közben is, fõleg olyanoknak, mint én, akik kihagyták az alap kurzust és egybõl a haladóra jöttek.
A megfõtt beízesített rizs kiborítása a hûtéshez
Az óra egyik legizgalmasabb “feladata” és egyben a legízletesebb étel elkészítése a vegán tamago-yaki, vagyis az “omlett” megfõzése/megsütése volt, nyilván tojás nélkül. Csicseriborsó lisztett használtunk hozzá, valamint fekete sót és magam sem gondoltam, de nagyon vékony palacsinta szerû lapokat sütöttünk, amelyeket feltekertünk a megfelelõ formátumra. Az eredeti tamago-yakit téglalap alakú serpenyõben sütik Japánban, de természetesen kerek formájúban is elkészíthetõ. Érdemes megnézni az omlett készítésének tojásos változatát Youtube-on, hogy megértsük, hogyan kell feltekerni. Sok türelmet igényel, de könnyen bele lehet jönni a vékony omlett szeletek készítésébe. Az íze annyira finom, hogy minden próbálkozást megér a sütése!
Az óra folyamán fõztünk miso levest, ezenkívül a sushikat tekertük, amelyekhez nagyon sokféle tölteléket készítettünk: teriyaki szószban pácolt/fõtt/sült tofut, répát, paprikát, megismertük magának a teriyaki szósznak is a hozzávalóit és formáztunk tölcsér alakú tekercset – temakit is algalapból.
Miso leves selyemtofuval, újhagymával, wakame algával
Fûszerezés még a tekerés elõtt
Speciális ujjtartás a tekerés során 1.
Speciális ujjtartás a tekerés során 2.
Tenyerünkbe teszünk egy alga lapot, rátesszük, amit szeretnénk és…
…már készen is van a temaki (tölcsér alakú kézi tekercs)!
Feltétlen ajánlom a “Vegán sushi haladó” kurzust, minden érdeklõdõnek, mert egy ilyenen való részvétellel csak gazdagíthatjuk magunkat tudással, tapasztalattal és olyan receptekkel, amelyeknek, ha csak egy részét készítjük is el otthon lenyûgözzük velük családunkat és barátainkat.
A következõ kezdõ sushi kurzus 2017. október 9-én, a haladó pedig október 25-én lesz. A kettõ nem függ egymástól. Információ a tanfolyamokról itt.
A kurzuson a {Napfényes Étterem} meghívásának köszönhetõen vettem részt. A véleményem csakis a sajátom.