Vegán pirított rizs minden földi jóval + cukormentes hónap lezárása

2014-03-06

sponsored links

_MG_2751_a

A héten ez az étel volt a fénypont, vagyis az újdonságok közül a legfinomabb. I. fõzött spenótos paradicsomos tésztát és az is a nap fénypontjának számított, csak az nem újdonság, mert ilyet sokszor ettünk és eszünk is. Nagyon szeretem az ázsiai konyhából a pirított rizst, de soha nem csináltam még. Pedig sokszor marad ki fõtt rizs és ezt, mint maradékot hasznosíthatjuk sok zöldséggel feldobva és máris királyi a lakománk.

Került a rizsbe sütõtökkrém és egy kis kurkuma, ami sárgára színezte, így úgy nézett ki, mintha tojásos lenne, pedig nem! A kurkumáról az utóbbi idõben rengeteg jót olvastam, ezért igyekszem beépíteni a hétköznapjainkba. A friss változat úgy néz ki, mint a gyömbér, csak kicsit vékonyabb és ha meghámozzuk gyönyörû narancssárga színû a belseje. Itthon még soha nem láttam, lehet, hogy nem is kapható, de az õrölt formája szinte minden üzletben elérhetõ. Erõs antioxidáns, emésztés-serkentõ, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentõ hatásokkal bír és az ízületeket érintõ gyulladásos folyamatokra is hatékony.

Két érdekesség a kurkumáról:
1) Fûszerként alkalmazva felszívódását a fekete bors elõsegíti, de ha célunk az, hogy a vastagbélbe jusson, nem kell fekete borssal társítani. 2) Nem javasolt várandósság fennállta esetén, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását. Azonban szülés után az ájurvéda a méhösszehúzódás elõsegítésére ajánlja.

_MG_2760_a

A cukormentes kihívás negyedik hete viszonylag jól telt, de az utolsó négy-öt napban már vágtam a centit. Kívántam már a sajtot, a csokit és azt, hogy ha megkívánok egy sütit vagy éppen gofrit, akkor ne kelljen visszafognom magam. A tojásnak ugye engedtem, ezt ettem néhány alkalommal a négy hét alatt. Az utolsó napon este hat órakor befejeztük a kihívást, kész, vége, ennyi volt, tovább nem vártunk! Én megittam egy vegán forró csokit, I. pedig egy flat-white-ot és evett egy brownie-t. Minden nagyon édes volt, vagyis annak éreztük, szóval nekem a forró csoki nem is ízlett annyira, mint korábban.

Egy ilyen hónap mindig jó tanulólecke. Az ízek rabjai vagyunk, ez tagadhatatlan. Kemény feladat ellenállni egy ételnek/italnak, ha valamit megvonunk magunktól. Azért vállon veregettük magunkat, hogy milyen ügyesek voltunk, hogy megint végigcsináltuk. Mi mindenképpen bedobunk a közös kasszába egy keveset és ha valaki úgy gondolja, hogy szintén megszegte a felállított szabályait, “bûnözött” és szeretne jótékonykodni, az jelezze nekem emailben és átküldöm a részleteket, hogy hogyan oldjuk meg a Food Not Bombs Budapest támogatását élelmiszerrel. Facebookon és Instagramon is elég sok kép összegyûlt, amelyeket megtaláltok a #februaricukormenteskihivas alatt. Köszönöm mindenkinek, aki idõt nem kímélve folyamatosan küldte nekem a képeket emailben, meg eleve köszönöm mindenkinek, aki részt vett a kihívásban! Fantasztikusak vagytok! És akkor már csak egy dolog maradt hátra… JÖVÕRE VELETEK UGYANITT! :)

Eszter – beszámolója Dublinból

_MG_2762_a

Vegán pirított rizs minden földi jóval
(Recept néhány változtatással: Healthy Happy Life)

Hozzávalók 2 fõre:
- 1 és 1/2 csésze fõtt barnarizs
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 4 evõkanál sült sütõtökpüré (én Ádika adagjából vettem el 4 kanálnyit :) )
- 1 csomag (300 g) tofu, felesleges víz kipréselve belõle és 1*1 cm-es kockákra vágva
- 1 kis csokor leveleskel, levelek eltávolítva a szárról és apró darabokra tépkedve (kelkáposzta is használható a leveleskel helyett)
- 2 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál cayenne bors
- 2 teáskanál juharszirup
- kevés citromlé
- só, bors
- kókuszzsír vagy olívaolaj

Egy serpenyõben 2 evõkanál kókuszzsíron dinszteljük meg a vöröshagymát 2-3 perc alatt. Adjuk hozzá a fõtt rizst, a sütõtökpürét, sót, borsot, fokhagymát, kurkumát, cayenne borsot. Jól keverjük össze és pirítsuk 4-5 percig, amíg az ízek összeérnek.

Én kikanalaztam a rizst egy tálba és ugyanebben a serpenyõben folytattam tovább a fõzést. Tegyünk a serpenyõbe 1 evõkanál kókuszzsírt, adjuk hozzá a tofut, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a juharszirupot és magas láng felett pirítsuk meg (közben forgassuk a kockákat, hogy minden oldalukon megpiruljanak). A tofut hozzáöntöttem a rizses keverékhez és a serpenyõt visszatettem a tûzhelyre.

Tegyünk bele 1 evõkanál kókuszzsírt, majd dobjuk bele a leveleskelt és magas lángon pirítsuk meg, 2-3 perc után öntsünk hozzá 2 evõkanál vizet, hogy kicsit párolódjon. Sózzuk, borsozzuk és a végén locsoljuk meg egy kevés citromlével. Ezt is öntsük a rizses keverékhez és már tálalhatjuk is.

*****

Manapság így zajlik a fotózás, ha Ádi is itthon van… :)

montazs01


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/03/vegan-p...

sponsored links

Keres?s