Vegán köményes vöröslencse krémleves pisztácia pestoval + a második és harmadik hét cukor nélkül

2014-02-23

sponsored links

_MG_2282_a

Totál elmaradásban vagyok, már, ami a beszámolót illeti, de néha magával ragad a hétköznap mókuskereke és a rengeteg tennivaló közül, a blog a végére marad, amikor már nincs erõm hajnal 1-kor kitenni egy új bejegyzést. A receptek állnak sorban, én meg kapkodom a fejem, hogy mikor lesz már végre idõm, hogy megosszam veletek. Hát most!

A cukormentes kihívás második hete egész jól telt, azonban a tojást annyira megkívántam, hogy muszáj volt ennem tükörtojás formájában. Összesen az elsõ alkalom óta még három alkalommal ettem tojást. Érzem, hogy a teljes vegán életmódra még nem vagyok készen, pedig rengeteg vegán ételt fõzök, ilyeneket eszünk, de valahogy a tudat, hogy azért bármikor ehetek egy kis sajtot és tojást is, megnyugtat. Most viszont, hogy “megvontam” magamtól a tejtermékeket és a tojást, nem érzem magam jól. És, ha nem érzem jól magam, hiányoznak ezek az ételek, akkor nem erõszakolom meg a testem, hogy teljesen megvonjam magam ezektõl az élelmiszerektõl. Igazából tejtermékek közül leggyakrabban sajtot és vajat szoktam enni, tejet már gyerekkoromban sem szerettem, joghurtot/kefirt negyedévente egyszer eszem, amikor megkívánom. Egyébként egész jól megbarátkoztam a vegán sajtokkal és a minõségi margarinnal. Tojást pedig többnyire rejtett formában süteményekben eszem, de néha megkívánom a tükörtojást és akkor sütök magamnak egyet… vagy nyáron a tojásos nokedlit fejes salátával. Én úgy mûködök, hogy, amit megkívánok, azt vagy azonnal vagy egy-két napon belül meg kell csinálnom, mert addig a belsõ hangom nem  hagy békén és hagyja, hogy kattogjon a fejemben: tojásos nokedli, tojásos nokedli. Nincs mese, muszáj megfõzni.

A harmadik hét az édességek utáni sóvárgásról szólt. Például elmentünk egy étterembe, ahol pizzát ettünk és az édességes pultnál megláttam a sajttortát. Na, a belsõ hang megszólalt: sajttorta, sajttorta. Annyira megkívántam, hogy már szenvedtem. A 70%-os csokikockák is hiányoznak, ez az igazság. Az egyedüli édes nasi a natúr ripsz-ropsz, rajta mandulvajjal és anyukám cukormentes szilvalekvárjával. Néha négy szeletet is megeszek, hogy csillapítsam az édesség utáni vágyamat. Most szombaton a biopiacon megkóstoltunk cukormentes meggyes-mákos és szilvás rétest, valamint almás és gesztenyés pitét (Lét Reform termékei, itt találjátok a választékot és rengeteg a cukormentes süti). Mindegyik almával volt édesítve, teljeskiörlésû lisztbõl készültek és isteni finomak voltak, fõleg a gesztenyés pite. El is határoztam, hogy ezután mindig ezeket esszük szombatonként, mert finomak, elég édesek és vegánok is.

Hát itt tartunk… most már vágom a cetlit, hogy még hány nap van hátra a kihívásból. Nem tudom még, hogy mivel törjük meg a cukormentes kihívást, de bõven van terv a fejemben, ugyanis márciusban elkezdem tesztelni Ádi szülinapi tortáját is. Az ízek már nagyjából összeálltak a fejemben, de szeretném tesztelni mielõtt élesben is kivitelezem. Természetesen a torta vegán lesz és valószínûleg cukormentes is, banánnal tervezem édesíteni. Ha jól sikerül, biztosan felkerül majd a blogra is.

_MG_2278_a

És akkor jöjjön a recept. Néhány vöröslencse levest már készítettem. Szeretem, mert ezt a fajta lencsét nem kell beáztatni, gyorsan megfõ és rengeteg ízvariáció kihozható belõle. Ez a leves nagyon nagy adag, mi I.-vel néhány napig ettük, kiadós és laktató. A pisztácia pesto csak ráadás, anélkül is fogyasztható. A receptet a Kinfolk oldalán találtam. A pisztáciát a Noosti Kft-tõl kaptam tesztelésre és nagyon meg vagyok elégedve a minõségével.

Vegán köményes vöröslencse krémleves pisztácia pestoval

Hozzávalók 6 fõre:
A leveshez:
- 3 bögre (kb. 500 g) vöröslencse, jól átmosva
- 10 bögre (kb. 2,5 liter) zöldség alaplé
- 2 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 5 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 nagyobb alma, meghámozva, csumája eltávolítva és szeletekre vágva
- 1 evõkanál köménymag
- 1 evõkanál chili pehely
- olívaolaj
- só, bors
A pestohoz:
- 1 bögre natúr, hántolt pisztácia, száraz serpenyõben 4-5 perc alatt megpirítva
- 3/4 bögre petrezselyem, felaprítva
- 1/4 bögre olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- csipet só
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy nagy lábasban hevítsünk legalább 1/4 bögre olívaolajat, adjuk hozzá a vöröshagymát, majd az almát és 2 teáskanál sót és fõzzük 6-8 percig. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a köménymagot és a chili pelyhet és fõzzük néhány percig, amíg illatos lesz. Adjuk hozzá a vöröslencsét, öntsük bele az alaplevet és fedõt téve rá fõzzük kb. 20 percig, amíg a vöröslencse megpuhul. Ha nagyon habzik a teteje, akkor a habot idõközönként távolítsuk el a tetejérõl szûrõkanállal.

Adagokban turmixgépben pürésítsük teljesen simára, majd öntsük vissza a lábasba, ízesítsük, ha szükséges, ha pedig túl sûrûnek találjuk öntsük még hozzá egy kevés vizet.

Robotgépben aprítsuk fel a pisztáciát, hagyjunk benne néhány darabos részt. Öntsük egy kis tálba, adjuk hozzá a petrezselymet, az olívaolajat, citromlevet, keverjük jól össze és ízesítsük ízlés szerint.

Tálaljuk a levest melegen és tegyünk rá egy keveset a pestoból.

_MG_2304_a


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/02/vegan-k...

sponsored links

Keres?s