Vegán gofri (tej- és tojásmentes)
sponsored links
Vegán / ?mindenmentes? / egészséges gofri recept következik, mert attól, hogy Levi nem ehet tejet és tojást még nem kell minden finomságról lemondani :-) Nekem nyilván amúgy sem, de neki sem :-) Csak ki kellett kísérletezni egy új receptet.
Általában jó nagy adagot sütök, és a maradékot kettesével befagyasztom. A fagyott gofrikat bedobom a pirítóba, és mintha csak pirítóst sütnék, kiolvasztom õket. Ez egyébként a hideg gofrik átmelegítésére és újra ropogósra varázsolására is remek módszer, csak a megfelelõ fokozat beállításra kell figyelni. Nyilván a fagyott gofrinak magasabb fokozat kell, mint a csak átmelegítésre váró szobahõmérsékletûnek. A megfelelõ fokozat pirítófüggõ, némelyiken van is direkt kiolvasztó program.
A recept nyilván mûködik finomliszttel is, akkor kevesebb folyadékra van szükség, és nyírfacukor helyett répa- vagy nádcukrot vagy akár folyékony édesítõszert is lehet használni.
Hozzávalók
- 3 csésze teljeskiõrlésû liszt
- 5 evõkanál chia mag
- 3 evõkanál nyírfacukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 3 csésze szójajoghurt
- 3 teáskanál vanília kivonat
- 90 g / 1 dl olaj + kevés a sütéshez
- 1 csésze szójatej
1 csésze = 2,4 dl
A lisztet, a chia magot, a nyírfacukrot és a szódabikarbónát egy tálba teszem és alaposan összekeverem.
Hozzáadom a többi hozzávalót és addig keverem, amíg éppen csak elkeveredik és 20 percig pihentetem a masszát, hogy a chia mag megszívja magát.
Ha szükséges, még egy kis szójatejet keverek a tésztába.
Elõmelegítem a gofrisütõt, és a használati utasításnak megfelelõen (idõ, tésztamennyiség, olajozás?) megsütöm. A kész gofrikat rácsra teszem hûlni, hogy ne puhítsa meg õket a saját gõzük. Ha szükséges, langyos sütõben, rácson, vagy a pirítóban átmelegítem õket.