Vegyszermentes háztartás és alapanyagok az én konyhámban

2014-03-21

sponsored links

Ez egy rendhagyó bejegyzés lesz, se nem receptes, se nem kézmûves (remélem, hogy ez utóbbi témában is tudok majd alkotni valamit egy hónap múlva), hanem általános.
Azt tapasztaltam, hogy akik igyekeznek egészségese táplálkozni, azok a háztartásból is próbálják kiiktatni a vegyszereket. Nálam szép fokozatosan jöttek a dolgok. Most csak azokat sorolom fel, amiket rendszeresen használok.

Szódabikarbóna

Azt hiszem, ez a leginkább sztárolt dolog a bio háztartásban. Jól lehet vele tiszítani, zsírtalanítani. Almaecettel keverve lefolyót és kályhát szoktam vele tisztítani, fehérítésre is használtam és a kenyérféleségeimbe, sütikbe is ezt szoktam tenni, mert ugyanazt teszi, mint a sütõpor, de nincs benne semmi más. Állítólag fogfehérítésre is jó, én vészhelyzetben használtam párszor, mikor elfogyott a fogpasztám.

Almaecet

Salátára is ezt szoktam tenni, mosáshoz is lehet tenni öblítõként és hajmosás után is mindig ezzel öblítem le a hajm utoljára, egy pohár vízben elkeverve. Kioldja a benne maradt sampon, balzsam maradványokat.

Mosódió

Fél éve mosok mosódióval és meg vagyok vele elégedve. A ruhák friss illatúak és tapintásúak lesznek. A vászonzsákocskára pár csepp illóolajat szoktam tenni, így illatos is.

Illóolajok

Nagyon sokféle illóolaj van, és a teafát (fertõtlenítés), levendula (nyugtató, ápoló hatás) és a narancsot (illatosítás) használok rendszeresen.
Itt írok a folyékonyszappanomról. A bio folyékonyszappanok elég drágák, ezért nagyon jó, hogy házilag is elõ lehet állítani ilyesmit. Lereszelek egy kis darab bio szappant, meleg vízzel, teafa és narancs illóolajjal összekeverem és nagyon jól feloldódik.

 Mosószerek, kozmetikumok

Ebbõl is natúrt használok, nem kell feltétlenül a legdrágábbat megvenni, a drogériás márkák között is akad nagyon jó. A hagyományos habzó dolgoktól nagyon kiszárad a bõröm, a krémek meg nem érnek semmit, a bio verzióval viszont nincs ilyen problémám.

Receptekben használt alapanyagok (csak felsorolom)

Gabonák: köles, hajdina
Barnarizs
Lisztek: mandulaliszt, szezámliszt, lenmagliszt
Hüvelyesek: borsó, (vörös)lencse, szemes- és zöldbab
Kókusz: reszelék, zsír, tej
Tojás: kb. heti 10 db., a gluténmentes dolgok nem állnak össze "tapasztó" anyag nélkül és a fehérjefogyasztás miatt is jó
Hús: csirkemell, csirkemáj, tengeri hal
Gyümölcsök (kivétel a banán, dinnye, szõlõ, aszalványok, körte ritkán, az õszi gyümölcsökben több a fruktóz, a bogyós gyümölcsök a legjobbak cukor szempontjából)
Zöldségek: batáta (édesburgonya), cukkini, murok (sárgarépa), zeller, hagyma, medvehagyma, cékla, retek, paradicsom, paprika (gyakorlatilag minden, kivéve a krumpli a keményítõ miatt, káposzta ritkán a pajzsmirigyre gyakorolt hatása miatt, a legtöbbet csak nyersen szeretem)
Magvak: mandula, dió, kesudió, pisztácia (a földimogyoró nem igazán)
Útifû maghéj
Cukormentes feketecsoki, ha lehet, eritrites vagy xilites
Édesítõk: eritrit, xilit, stevia (ezt csak az édesség fokozásához használom más mellett, mert nem szeretem az utóízét)
Gyakran használt fûszerek: fahéj, szegfûszeg, kurkuma, bors, piros paprika, oregánó, zöldfûszerkeverék
Egyebek: kakaó, olívaolaj, jódozatlan só

Nagyon fontosnak tartom, hogy házi kosztot együnk, amikor csak lehet (én állandóan kis tasakokkal, dobozkokkal és kiskanállal járok-kelek), mert abban az van, amit mi beletettünk, nem egyéb fura nevû dolgok. Ha vendéglõbe vagy vendégségbe megyek, akkor a saláta+csirkehús az alap, biztos dolog, esetleg a nem konzervbõl készült gyümölcssaláta.
Elõfordulhat, hogy valaki próbálja tartani a diétáját, de nem akar mindig túlélõcsomaggal caplatni fel-alá, ilyenkor jól jön az ételrendelés. Nem mindenki ehet pizzát, ami elsõ eszébe jut az embernek a rendelésrõl, de szerencsére vannak olyan ételrendelési lehetõségek, ahol nem csak sült krumplit és hamburgert lehet találni, hanem salátát, csirkét, gyümölcssalátát, sõt vegetariánus és gluténmentes ételeket is lehet rendelni. Ilyen például a Foodpanda, ami nem csak Magyarországon, hanem Romániában is elérhetõ.

 

 



Folytats a blogon ... tuparna-habvero.blogspot.com/2014/03/...

sponsored links

Keres?s