Vegetáriánus-vegán török hónap a Nar Gourmet szervezésében (programajánló)
sponsored links
Keveset tudok a török konyháról és még sajnos Törökországban sem jártam, pedig nagyon vágyom rá, hogy egyszer bejárhassam az országot. Amennyit tudok a török konyháról, az mindenképpen szimpatikus, már, ami a vegetáriánus, vegán voltát illeti, ugyanis elég nagy a választék, tehát vegánként Törökországban utazva igazi gourmet élményekben lehet részünk. Ági a Nar Gourmet blog szerzõje vegán török ételekben és eseményekben gazdag programokra invitál bennünket júniusban.
A török konyháról elsõ hallásra mindenkinek a húsos, fûszeres, sokszor nehéz ételek jutnak eszébe, keveset tudunk arról, hogy Törökország gasztronómiája milyen gazdag és kreatív a zöldségek felhasználása terén. A török húsmentes hónap során Ági szeretné bemutatni ezt a sokszínûséget, mind a blogbejegyzései, mind a tematikus események segítségével. A blogján számos receptet, valamint Steiner Kristóf törökországi kötõdését bemutató és az elsõ isztambuli török étteremrõl szóló interjúkat is meg fog megosztani.
És akkor lássuk a programokat:
Június 18., délelõtt: Vendégszakácsként Ági török vegán ételt készít a Pancs Gasztroplaccon
Közösségi fõzés, ebéd és adománygyûjtés a Food Not Bombs Budapest és a Budapest Bike Maffia vezényletével, valamint ezúttal a Nar Gourmet-val, mint vendéggel. A szervezõdés olyan civilekbõl áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítõ munkát az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyûjtés, majd ezeknek az adományoknak kiszállítása rászorulók részére.
Június 18., délután: Török vegán fõzõkurzus a Chefparade Fõzõiskolában
Ezen én is ott leszek és egy nagyon izgalmas menüsort állított össze Ági, így nagyon várom, hogy megismerkedhessek a különleges török ízekkel: Mercimek çorbas? (Vöröslencse leves) // Narl? k?s?r (Gránátalmás, fûszeres bulgursaláta) // Patl?can yahn?s? (Padlizsán ragu paradicsommal es burgonyával) // Zerde (Sáfrányos-fenyõmagos puding).
A tanfolyamra itt tudtok regisztrálni.
Június 24.: Török vegetáriánus húsmentes reggeli a Nar Gourmet lakásétteremben
Jártál már Törökországban és szeretnéd ismét átélni a bõséges török reggelizés varázsát? Vagy még sosem próbáltad, de kíváncsi vagy rá milyen is egy autentikus török terülj-terülj asztalkám? Képzelj egy tágas teraszt a város felett, ahol barátaiddal törökülésben, igazi török teát szürcsölve lakmározhattok az ezúttal nem svéd-, hanem “törökasztalról”, mely roskadásig van pakolva sajtokkal, olívabogyóval, friss zöldségekkel, szezámpasztával, mustmézzel, befõttekkel, friss török péksüteményekkel török lecsóval és még ezernyi jóval!
Összesen két csoportot tudnak fogadni, csoportonként 10 embert!
09:00-10:30 – 10 fõ
11:00-12:35 – 10 fõ
Ajánlott adomány: 2990 Ft
Elõzetes regisztráció szükséges: nargourmet.hu@gmail.com, valamint Facebook esemény itt.
Június 25.: Török vegán workshop a Pancs Gasztroplaccon
Izgalmas menüvel készül Ági a szervezõkkel: Etsiz Çi? Köfte (fûszeres bulgur gombócok salátalevélen tálalva) // Zeytinya?l? yaprak sarmas? (olívaolajos töltött szõlõlevelek) // Topik (fûszeres magokkal töltött csicseriborsó gombócok).
Max. résztvevõ szám: 10 fõ
Részvételi díj: 6000 Ft
Jelentkezés: nargourmet.hu@gmail.com, valamint Facebook esemény itt.
Június 27-30.: Török vegán heti menü a Kozmosz Vegán Étteremben
Budapest egyik vezetõ vegán éttermében a Nar Gourmet által összeállított heti menüsor június utolsó hetében Törökországba repít mindenkit! Menü: Vöröslencse leves // Gránátalmás bulgursaláta // Diós, sült paprikás mártogatós // Paradicsomos zöldségekkel töltött padlizsán sütve // Mandulapuding.
Június 30.: Török vegán vacsoraest a Kozmosz Vegán Étteremben
A húsmentes hónap záróeseményeként egy közösségi vacsorát szervezünk a Kozmosszal, ahol körbeülve egy hatalmas asztalt, mindenki végigkóstolhatja a 8 különbözõ ételbõl álló menüsort, Ági pedig a finom falatok mellé érdekes történetekkel mutatja majd be a török gasztronómiát, illetve annak vegán oldalát.
Menü: Fûszeres rizspiláffal töltött szárított padlizsán és paprika // Kapros tökös egytálétel csicseriborsóval és paradicsommal // Vöröslencsébõl és bulgurból készült köfte (sütést nem igénylõ vegán fasirt) // Csicseriborsó ragu lilahagymával és koriandermagokkal // Olívaolajos párolt török zöldbab // Töltött alma // Pekmez (szõlõmustméz) puding dióval // Fenyõmagos pirított grízgombócok.
Elõzetes regisztráció és bõvebb info a Kozmoz Étterem Facebook oldalán hamarosan! Facebook esemény itt.