Vegetáriánus töltött karalábé

2014-03-15

sponsored links

"Tavasz van, gyönyörû! Jót rikkant az ég!
Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elõ a rügyekkel -
A mi tüdõnkbõl száll ki a tavaszi szél!"

Megcsaltam a húsvétvasárnapot. Minden évben akkor van nálunk a sok friss petrezselymes  karalábéfõzelék napja, mivel számomra ez "a" tavaszi étel. Most, a heti bevásárláskor 29(!) Ft volt az áruházban a karalábé darabja, így a mai ebéd természetesen abból készült. Húsvétra majd kitalálok valami mást, ami a tavaszt képviseli.

Ez itt a vegetáriánus változat, ha kimarad belõle a bulgur, gluténmentes is egyben.

Hozzávalók (2 adaghoz):
  • 2 db zsenge karalábé
  • 1 kávéskanál vaj
  • 1 evõkanál olívaolaj
  • 1 pici vöröshagyma nagyon finomra vágva
  • 3 db közepes nagyságú csiperke
  • 1 dl-nyi szezámmag, lenmag, hántolatlan bulgur vegyesen
  • 1 gerezd fokhagyma
  • õrölt bors
  • 2 adag párolt rizs (ezúttal barna és hántolt vegyesen)
  • pár levél medvehagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 dl-nyi joghurt
  • 1 dl-nyi tejföl
  • kb. 2 kávéskanál étkezési keményítõ
A karalábékat kivájtam, a forgácsokat egy vajjal kikent sütõedény aljába szórtam.

A vöröshagymát kicsi sóval az olajon pároltam, rátettem a felcikkezett gombát, és megpirítottam. Ráöntöttem a magokat, beletettem a zúzott fokhagymát, megborsoztam, megsóztam és alaposan átforrósítottam. Felöntöttem kétszeres mennyiségû vízzel és fedõ nélkül addig hagytam a tûzön, idõnként átkevergetve, amíg a víz elfogyott alóla, és egy kicsit meg is pirult. Természetesen ebben a fázisban már folyamatosan kevergettem.

Ezt a pirult keveréket betöltöttem a karalábékba és rátettem a forgácsokra, felöntöttem annyi vízzel, ami kb. 2/3-ig ért a karalábéknak. Befedtem és 200 fokon addig sütöttem, amíg a karalábék puhák lettek. (Ez. kb. fél óra idõt vett igénybe.) Ekkor a két karalábét kiemeltem egy tányérra, a sütõedénybõl átöntöttem a a forgácsokat egy serpenyõbe és a tûzhelyre tettem.
Közben a tejfölt, joghurtot és a keményítõt simára kevertem. Mivel sütõbõl kivéve alig maradt leve az ételnek,  a hõkiegyenlítéshez való forró folyadék a vízforraló kannából beleöntött forróvíz lett, azzal is elkevertem, beleöntöttem a serpenyõbe és összeforraltam. Még egy pici víz kellett hozzá, ezért egy kicsi plusz só is. Rottyant egyet-kettõt és már kész is volt. Ekkor szórtam bele összevagdalt petrezselyemzöldet és medvehagymát, elkevertem, beletettem a karalábékat és gyönyörködtem a tavasziasságában és az illatában.

A töltelékbõl kimaradt egy kicsi, azt elkevertem párolt rizzsel, ez lett a köret.

Az egyik adag elfogyott ebédre, a lefényképezett pedig beköltözött egy dobozba, és hétfõn teljesül be a sorsa a Viola munkahelyén.







Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s