Vegetáriánus töltött karalábé
sponsored links
"Tavasz van, gyönyörû! Jót rikkant az ég!
Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elõ a rügyekkel -
A mi tüdõnkbõl száll ki a tavaszi szél!"
Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elõ a rügyekkel -
A mi tüdõnkbõl száll ki a tavaszi szél!"
Megcsaltam a húsvétvasárnapot. Minden évben akkor van nálunk a sok friss petrezselymes karalábéfõzelék napja, mivel számomra ez "a" tavaszi étel. Most, a heti bevásárláskor 29(!) Ft volt az áruházban a karalábé darabja, így a mai ebéd természetesen abból készült. Húsvétra majd kitalálok valami mást, ami a tavaszt képviseli.
Ez itt a vegetáriánus változat, ha kimarad belõle a bulgur, gluténmentes is egyben.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 2 db zsenge karalábé
- 1 kávéskanál vaj
- 1 evõkanál olívaolaj
- 1 pici vöröshagyma nagyon finomra vágva
- 3 db közepes nagyságú csiperke
- 1 dl-nyi szezámmag, lenmag, hántolatlan bulgur vegyesen
- 1 gerezd fokhagyma
- õrölt bors
- 2 adag párolt rizs (ezúttal barna és hántolt vegyesen)
- pár levél medvehagyma
- 1 csomag petrezselyem
- 1 dl-nyi joghurt
- 1 dl-nyi tejföl
- kb. 2 kávéskanál étkezési keményítõ
- só
A karalábékat kivájtam, a forgácsokat egy vajjal kikent sütõedény aljába szórtam.
A vöröshagymát kicsi sóval az olajon pároltam, rátettem a felcikkezett gombát, és megpirítottam. Ráöntöttem a magokat, beletettem a zúzott fokhagymát, megborsoztam, megsóztam és alaposan átforrósítottam. Felöntöttem kétszeres mennyiségû vízzel és fedõ nélkül addig hagytam a tûzön, idõnként átkevergetve, amíg a víz elfogyott alóla, és egy kicsit meg is pirult. Természetesen ebben a fázisban már folyamatosan kevergettem.
A vöröshagymát kicsi sóval az olajon pároltam, rátettem a felcikkezett gombát, és megpirítottam. Ráöntöttem a magokat, beletettem a zúzott fokhagymát, megborsoztam, megsóztam és alaposan átforrósítottam. Felöntöttem kétszeres mennyiségû vízzel és fedõ nélkül addig hagytam a tûzön, idõnként átkevergetve, amíg a víz elfogyott alóla, és egy kicsit meg is pirult. Természetesen ebben a fázisban már folyamatosan kevergettem.
Ezt a pirult keveréket betöltöttem a karalábékba és rátettem a forgácsokra, felöntöttem annyi vízzel, ami kb. 2/3-ig ért a karalábéknak. Befedtem és 200 fokon addig sütöttem, amíg a karalábék puhák lettek. (Ez. kb. fél óra idõt vett igénybe.) Ekkor a két karalábét kiemeltem egy tányérra, a sütõedénybõl átöntöttem a a forgácsokat egy serpenyõbe és a tûzhelyre tettem.
Közben a tejfölt, joghurtot és a keményítõt simára kevertem. Mivel sütõbõl kivéve alig maradt leve az ételnek, a hõkiegyenlítéshez való forró folyadék a vízforraló kannából beleöntött forróvíz lett, azzal is elkevertem, beleöntöttem a serpenyõbe és összeforraltam. Még egy pici víz kellett hozzá, ezért egy kicsi plusz só is. Rottyant egyet-kettõt és már kész is volt. Ekkor szórtam bele összevagdalt petrezselyemzöldet és medvehagymát, elkevertem, beletettem a karalábékat és gyönyörködtem a tavasziasságában és az illatában.
A töltelékbõl kimaradt egy kicsi, azt elkevertem párolt rizzsel, ez lett a köret.
Az egyik adag elfogyott ebédre, a lefényképezett pedig beköltözött egy dobozba, és hétfõn teljesül be a sorsa a Viola munkahelyén.